У Вінниці повернулись до проєкту «пішохідної вулиці» Грушевського

Новини Вінниці / У Вінниці повернулись до проєкту «пішохідної вулиці» Грушевського

Вкотре у Вінниці повертаються до ідеї створення цілісного простору між Центральним парком та площею Європейською. Наразі КП «Агенція просторового розвитку» розпочинає новий проєкт «Вулиця Грушевського - спільний простір». У ньому йдеться про трансформацію вулиці за сучасними європейськими зразками. Але як на це дивляться вінничани?..

Суть у тому, аби проєктна ділянка з'єднала площу Європейську із Центральним парком ім. М. Леонтовича і створила цілісну систему громадського простору в історичному центрі міста. Звучить гарно. І не вперше.

Ще у генеральному плані Вінниці 1985 року передбачалося, що вул. Грушевського (на той час - Котовського) стане пішохідною. Комплексна стратегія міського транспорту та просторового розвитку, затверджена у 2015 році, також визначає вулицю Грушевського, як пішохідну. Був навіть об’явлений конкурс, визначено його переможця. Потім результати скасували.  

В концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року теж передбачено «об’єднання». Тому для перебудови майбутнього зовнішнього вигляду вулиці КП «Агенція просторового розвитку» розпочинає проєкт «Вулиця Грушевського - спільний простір», який реалізується за підтримки німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ Ukraine) GmbH».

ета проєкту - розвинути мережу публічних просторів історичного центру міста.

«Тестові перекриття вулиці Грушевського у 2020-2021 роках на святкові дні показали, що вулиця має потенціал стати жвавим пішохідним простором. Її реконструкція створить комфортне міське середовище для піших прогулянок, але обмеження руху транспорту можуть створити незручності для місцевого бізнесу та окремих мешканців, що живуть або працюють поруч», - каже директор КП «Агенція просторового розвитку» Максим Кравчук.

Втім, ділянка вулиці між перехрестями з Театральною та Артинова нині використовується як велика парковка. Вона проїзна. Чи погоджуються містяни з її перекриттям?

Для врахування думки вінничан при формуванні бачення реконструкції вулиці Грушевського, проєктом заплановано провести опитування мешканців вулиці, пішоходів, автомобілістів та представників бізнесу.

Також буде проведено тестування, яке передбачатиме тимчасове фізичне відтворення майбутнього простору із застосуванням вуличних меблів, мобільного озеленення, тимчасового покриття, освітлення, створення нових локацій.

Олеся Рудницька

15 грудня, 2021