У Вінниці помер перший настоятель Спасо-Преображенського кафедрального собору

Новини Вінниці / У Вінниці помер перший настоятель Спасо-Преображенського кафедрального собору

Сьогодні, 24 лютого, на 78-му році життя, після важкої і тривалої хвороби помер заштатний клірик Вінницької єпархії протоієрей Степан Синюк. Про це повідомили у пресслужбі Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

Сьогодні, 24 лютого, на 78-му році життя, після важкої і тривалої хвороби помер заштатний клірик Вінницької єпархії протоієрей Степан Синюк. Про це повідомили у пресслужбі Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

Народився отець Степан 10 січня 1943 року в селі Дзигівка Ямпільського району в сім’ї псаломщика. Навчався в Одеській духовній семінарії (1967-1971 рр.) та в Московській духовній академії (1971-1980 рр.).

Дияконом став у 1969 році, а священиком – у 1971-му. Служив на парафіях Одеської та Донецької єпархій. У 1977 році переведений у Вінницьку єпархію, був штатним священиком, а згодом настоятелем у тодішньому кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці.

Отець Степан був першим настоятелем відродженого Свято-Преображенського кафедрального собору міста Вінниці (з 1 листопада 1990 року), згодом – штатним священиком.

У 2010 році був почислений за штат, але продовжував регулярно відвідувати собор та брав участь у богослужіннях.

«Для священиків він був добрим другом і наставником. Приділяв багато уваги молодим щойно рукопокладеним пастирям, які під керівництвом протоієрея Степана проходили ставленицьку практику. Був активним у захисті інтересів релігійної громади у стосунках зі світською владою. Вирізнявся працелюбністю, подаючи приклад іншим. Доклав чимало зусиль для будівництва нових храмів у Вінниці та для відновлення кафедрального собору. Був добрим духівником, до якого завжди линула паства із своїми духовними потребами. Вмів розділити з іншою людиною її смуток і печаль та завжди знаходив потрібні слова підтримки і розради», - зазначають у пресслужбі єпархії.

Богослужіння в кафедральному соборі протоієрей Степан відвідував до літа 2019 року, поки дозволяло здоров’я.

«Митрополит Вінницький і Барський Симеон від імені духовенства і вірян Вінницько-Барської єпархії та релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці висловлює щире співчуття родині спочилого пастиря. Вічна пам’ять і Царсто Небесне новопреставленому протоієрею Степану», - повідомляють в єпархії.

Заупокійна літургія за новопреставленим протоієреєм Стефаном відбудеться у храмі Чуда архістратига Божого Михаїла (вул. Черняхівського, мікрорайон Сабарів) 25 лютого о. 9.00. Похорон буде відправлено у цьому ж храмі 26 лютого об 11.00.