У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)

За офіційними даними, 30 воїнів-добровольців з Вінниччини віддали життя, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України. Їх поіменно згадали сьогодні, 14 березня, у День українського добровольця, перед урочистою пам’ятною ходою, що відбулась у центрі Вінниці.

За офіційними даними, 30 воїнів-добровольців з Вінниччини віддали життя, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України. Їх поіменно згадали сьогодні, 14 березня, у День українського добровольця, перед урочистою пам’ятною ходою, що відбулась у центрі Вінниці.

Колона із добровольців, учасників бойових дій, волонтерів пройшла із портретами полеглих воїнів під патріотичні марші із майдану Небесної Сотні до Європейської площі, де відбувся мітинг та концерт пам’яті.

Просто із Майдану в березні 2014-го відправився спочатку на коротку підготовку у Десну, а потім на фронт Влад Сорд («Змій»). Відразу ж, пригадує, потрапив на Савур Могилу:

«Там у мене вже була форма, а берців ще не було, то взутий був у шльопанцях. І був СКС, який стріляв два рази, а решту – робив осічки, і одна граната… Далі був Іловайськ, почав формуватися 5-й окремий батальйон Добровольчого українського корпусу, я поїхав туди з групою секретиків, робили засідки... Там я отримав свою першу травму – під "Градом" мені перебило спину, потрапив у шпиталь Мєчнікова, вчився заново ходити, там мені пан Гелетей вручив орден Богдана Хмельницького, хоча я не був військовослужбовцем, не мав звання…»

На думку бійця, якби не виник самоорганізований добровольчий рух, Україна могла б втратити щонайменше половину території... 

«Починаючи із 2014 року, кожен, хто хотів, хто вважав за потрібне, хто мав у серці великими літерами написано «Свобода України», пішов на Схід на захист нашої держави. Ми вдячні вам всім за ваш величезний подвиг, за віру в те, що Україна варта кращого життя і абсолютної незалежності», - говорить вінницька волонтерка Олена Верлан.

Загалом участь в АТО брали майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом влилась до регулярних військових формувань.

Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці поіменно згадали полеглих воїнів-добровольців та провели ходу пам’яті центром міста (ФОТО, ВІДЕО)