У Вінниці погасили марку, присвячену місту як столиці Повітряних Сил та захисникам неба

Новини Вінниці / У Вінниці погасили марку, присвячену місту як столиці Повітряних Сил та захисникам неба

У Туристичному хабі Visit Vinnytsia 25 січня відбулася урочиста церемонія погашення ексклюзивної марки «Тримаємо небо України!», присвяченої статусу Вінниці як столиці Повітряних Сил та героїзму українських захисників неба. У заході взяли участь виконуючий обов’язки командувача підготовки Командування Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-майор Андрій Алімпієв, голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий та Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Як повідомляє туристичний сайт міста, ініціатива цього проєкту належить Командуванню Повітряних Сил ЗСУ, а реалізував її Офіс туризму Вінниці спільно з Вінницькою дирекцією АТ «Укрпошта». Це не перша вінницька марка, випущена на честь українських льотчиків: торік у жовтні було презентовано марку «Бойовий гусак-льотчик. Вартові українського неба».

Організатори наголошують, що від самого початку повномасштабного вторгнення російських окупантів на територію України військовослужбовці Повітряних Сил ЗСУ демонструють виняткову мужність та героїзм при виконанні завдань зі стримування збройної агресії з повітря, виконують найскладніші бойові завдання зі знищення ракет, авіаційної та броньованої техніки, вогневих позицій противника, проводять повітряну розвідку, доправляють вантажі, здійснюють прикриття наших військ з повітря, завдаючи тим самим значних втрат ворогу.

Ексклюзивна марка «Тримаємо небо України!» присвячена статусу Вінниці як столиці Повітряних Сил та героїзму українських захисників неба. В основі композиції лежить символічна інсталяція з емблемою Повітряних Сил – рівносторонній хрест із розбіжними сторонами, в центрі якого у круглому медальйоні вміщено зображення Знаку Княжої Держави Володимира Великого, а сам медальйон накладено на стилізовані зображення меча вістрям угору та двох крил.

Генерал-майор Андрій Алімпієв, звертаючись до присутніх, підкреслив, що попри те, що нам давали від трьох діб до трьох тижнів, сьогодні вже 336-а доба героїчного протистояння українського народу російській агресії. 

«Повітряні Сили у складі Збройних Сил України витримали перші авійційні й ракетні удари, відновили боєздатність, з кожним днем нарощують спроможність утримувати контроль над повітряним простором і створюють умови для безкомпромісної перемоги Збройних Сил України. Захист неба – це інтелектуальна, активна, наполеглива і дуже складна системна робота. Воїнами Повітряних Сил виконано вже більше 8 тисяч авіаційних вильотів по захисту повітряного простору і знищенню ворога на передовій. Зенітники разом з фахівцями радіотехнічних військ і спеціальних військ знищили більше 1700 повітряних цілей над нашою державою. Ми справляємося з цими завданнями завдяки безумовній підтримці українського народу. Від імені командувача Повітряних Сил Збройних Сил України генерала-лейтенанта Миколи Олещука я висловлюю вдячність за увагу до Повітряних Сил, за постійну підтримку Збройних Сил і, безумовно, за будування нашої Перемоги», - зауважив військовий. 

Вінниця – не просто столиця Повітряних Сил Збройних Сил України, це колиска української військової авіації. До того ж тут розташований Музей Повітряних Сил ЗСУ, який за своїми масштабами і цінністю експонатів є одним з найкращих в Україні військово-історичних музеїв. Про це нагадав у своєму вітальному слові Вінницький міський голова Сергій Моргунов:

«Марка “Тримаємо небо України!” – символ єднання армії і народу. Думаю, що без цього єднання ми, мабуть, не вистояли б цих 336 днів. Ми дійсно пишаємося тим, що Вінниця є столицею Повітряних Сил. Поки наше небо захищають, ми маємо можливість працювати в тилу для того, щоб забезпечити цю перемогу. І ми однозначно повинні завжди пам'ятати тих героїв і героїнь, які поклали своє життя за нашу можливість жити і перемагати. Наша громада зробить все для того, щоб цих героїв пам’ятали в віках, а не в роках, і в цьому нам допомагатиме, зокрема, музей Повітряних Сил, розташований у Вінниці».

Голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий під час свого виступу також зазначив, що саме завдяки об’єднанню українців у цій боротьбі наша країна здобула і має міжнародну підтримку народів, які воліють жити в демократичному і мирному світі: 

«Мирне небо – це мирна територія. І ми дякуємо нашим Повітряним Силам за те, що і жителі Вінницької області, і всі українці впевнено сподіваються і отримують захист завдяки мужності, професійності, відданості і безжальності в боротьбі з ворогом», - прокоментував очільник облради.

Під час церемонії спецпогашення було оголошено про початок благодійного аукціону з продажу марочного блоку та конверту з підписами учасників події. Аукціон триватиме з 12:00 25 січня до 12:00 27 січня на туристичній сторінці міста @Visit Vinnytsia у мережі Facebook. Стартова ціна – 1000 грн., мінімальний крок однієї ставки – 200 грн, максимальний крок – 1000 грн. Ставки потрібно робити в коментарях під дописом про аукціон (https://bit.ly/3kJEaUo). Залучена за результатами аукціону сума буде направлена на потреби підрозділів Повітряних Сил Збройних Сил України через Фонд громади «Подільська громада».

Макс Мельник

25 січня, 2023