У Вінниці почалися суперечки між двома групами активістів «тарифного майдану» (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці почалися суперечки між двома групами активістів «тарифного майдану» (ФОТО)

У неділю, 24 січня, та понеділок, 25-го, у Вінниці відбулися два мітинги проти «тарифного геноциду», які зібрали понад 150 людей. Хоча нібито мета очільників вінницьких акцій схожа, між організаторами вже почалися сварки.

У неділю, 24 січня, та понеділок, 25-го, у Вінниці відбулися два мітинги проти «тарифного геноциду», які зібрали понад 150 людей. Хоча нібито мета очільників вінницьких акцій схожа, між організаторами вже почалися сварки.  

Хвиля «тарифних майданів» накрила Україну з початку січня. Протести перетинаються з акціями активістів руху підприємців. І Вінниця не стала винятком. Люди не сидять мовчки біля телевізорів. Питання оподаткування та формування тарифів дійсно потребують детального вивчення та внесення коректив. Але, зокрема у Вінниці, акції невдоволених вже очолили люди, які містянам відомі за попередніми діями.

Почнемо з того, що вінничани мітингують біля мерії, хоча не в цій будівлі мають вплив на тарифну політику у сфері газопостачання. Мабуть, причина у площі – майдан Незалежності вільно вміщає до тисячі людей, а також світлини та відео на фоні фасаду виходять краще. Проте люди мають право збиратись на акції будь-де.

Недільна – більш масова – акція зібрала людей не тільки з Вінниці, а й з районів. За приблизними підрахунками на мітингу були присутніми понад 250 людей. Очолювали його лідер місцевої «АвтоЄвроСили» О.Марцинківский та очільник вінницької «Свободи» В.Базелюк. Також акцію підтримали декілька інших партійних осередків.

У понеділок до мерії прийшли лідери «партії пенсіонерів» на чолі з В.Маліновським, П.Гандурським, Ю.Кісілем і полковником П.Каноніком, який запам’ятався вінничанам спільним з ватажком терористів «ДНР» Пушиліним фото. Риторика ораторів на обох мітингах була схожою. Критикували олігархів, владу, зависокі тарифи та державну політику. Понеділкова акція зібрала переважно людей поважного віку, тому багато казали про малі пенсії, особливо у військових, а також порівнювали ситуацію з Росією, де теж «люди повстали» і протестують.

«Пенсіонери» заявили про створення координаційної ради та обрання делегатів для поїздки у Київ, де планується створення подібних керуючих «інституцій» національного рівня. У Вінниці процес протесту очолив Петро Канонік. Саме під час його виступу відбулась суперечка з десятком учасників недільної акції, яким він сказав, що «вчора ніхто не заважав» проводити мітинг, а сьогодні саме вони вирішують подальші кроки.

Наразі можна лише констатувати, що це роз’єднання пов’язано скоріше з тим, хто буде стояти на чолі. Різні групи вінничан бачать себе лідерами протестів, тому не згодні ділитися «повноваженнями». Що знову боротьба за владу, а «тарифи» - привід. Час покаже…  

До речі, 25 січня кілька жіночок у присутніх збирали дані з телефоном і підписом для колективного звернення до влади, аби «зв’язуватися» у подальшому для запрошення на інші акції.   

Олег Верлан

25 січня, 2021