У Вінниці планують збудувати три майданчики для посадки гелікоптерів

Новини Вінниці / У Вінниці планують збудувати три майданчики для посадки гелікоптерів

У Вінниці неподалік лікарень інтенсивного лікування збираються облаштувати майданчики для аеромедичної евакуації. Вони будуть пристосовані для гелікоптерів надзвичанийків і силовиків, а використовуватись при потребі транспортування пацієнтів у важкому стані. Іноді після ДТП, під час трансплантації органів, а коли мова йде про складний стан хворого на розлади серцево-судинної системи необхідна справжня «санавіація», а не автомобільний транспорт…

Нагадаємо, у вересні 2021 року серце померлого вінничанина врятувало життя 12-річної дівчинки. Гелігоктером МВС донорський орган доставили до столиці.

Міський голова Сергій Моргунов розповів «Місту над Бугом» про плани розмістити у межах Вінниці три вертолітні майданчики, а саме поблизу лікарні швидкої медичної допомоги по вулиці Київській, на території 1-ї лікарні на Вишеньці та обласної лікарні імені Пирогова. В принципі, можна казати, що неподалік «Пироговки» такий є, і його вже використовували у минулому році. Можливо, потрібна реконструкція.

«Ми розуміємо, що стаються такі випадки, де є потреба у швидкій доставці хворих. Сьогодні у Національній гвардії і в ДСНС вже є гелікоптери, їх закупили достатньо багато. Тому ми повинні створити такі можливості, щоб людей можна було швидко доставити до лікарні. Було поставлено завдання визначити три локації», - сказав очліьник Вінниці.

Сергій Моргунов уточнив, що нині триває процес щодо створення проектно-кошторисної документації.

«Треба виділити і знайти відповідну земельну ділянку, щоб користування було безпечним. Потім саме будівництво, тому що існують певні технічні особливості, яким цей майданчик повинен бути. Гадаю, що всі ці питання ми вирішимо», - пояснив пан Сергій.

Зазначимо, нині аеромедична евакуація хворих підтвердила свою ефективність на Львівщині. Регіон став першим в Україні, де важких пацієнтів після ДТП та ургентних хворих доставлять до лікарні гвинтокрилом. Особливо коли пацієнта доставляють з гірських районів, то час на дорогу скорочується у кілька разів.

Новий гелікоптер Нацполіції обслуговує не лише Львівську, Івано-Франківську та Закарпатську області, а й Чернівецьку, Тернопільську та Волинську.