У Вінниці після щеплення вакциною Pfizer помер 47-річний чоловік

Новини Вінниці / У Вінниці після щеплення вакциною Pfizer помер 47-річний чоловік

У Вінниці 2 липня о 18:02 зафіксовано смерть 47-річного чоловіка. Людину у цей день імунізували проти COVID-19, а вже протягом кількох години їй стало зле. Рідні викликали швидку допомогу, однак реанімаційні заходи не допомогли.

У Вінниці 2 липня о 18:02 зафіксовано смерть 47-річного чоловіка. Людину у цей день імунізували проти COVID-19, а вже протягом кількох години їй стало зле. Рідні викликали швидку допомогу, однак реанімаційні заходи не допомогли.

«Відповідна інформація надійшла до Державного експертного центру МОЗ України. Висловлюємо щирі співчуття родині та близьким померлого. 

Щеплення проти COVID-19 було проведене мобільною бригадою о 13:45. Протягом 1 години після щеплення несприятлива подія після імунізації не була зафіксована. О 17:00 в пацієнта з’явились скарги на нудоту, втрата свідомості. Була відразу викликана екстрена медична допомога, яка провела реанімаційні заходи. На жаль, о 18:02 медики констатували смерть чоловіка», - йдеться у повідомленні МОЗ.

За інформацією департаменту охорони здоров’я Вінницької області чоловік отримав щеплення проти COVID-19 вакциною Comirnaty/Pfizer-BioNTech. У п’яти інших людей, які щепились з одного флакона з померлим – стан задовільний.

«Випадок смерті зареєстровано як несприятливу подію після імунізації, оскільки смерть сталася протягом 30 днів після вакцинації проти COVID-19. 

Наразі цей випадок розглядає Регіональна група оперативного реагування на несприятливі події після імунізації/туберкулінодіагностики Департаменту охорони здоров’я Вінницької області. 

ДЕЦ і надалі в разі настання смерті протягом 30 днів після імунізації буде розслідувати такі випадки відповідно до українського законодавства та міжнародних норм організації фармаконагляду за несприятливими подіями після імунізації», - вказується на офіційному сайті міністерства.

У МОЗ наголошують, що вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин. 

За протоколами розслідування летальних випадків, що надійшли до ДЕЦ МОЗ України від регіональних груп оперативного реагування всі аналогічні випадки відносяться до випадкових подій та мають лише часовий зв’язок із проведеним щепленням. Жоден з цих випадків, як зазначають у міністерстві, не пов'язаний із застосуванням вакцин проти COVID-19.

Олег Верлан

3 липня, 2021