У Вінниці перевірили майже половину внутрішньобудинкових систем теплопостачання

Новини Вінниці / У Вінниці перевірили майже половину внутрішньобудинкових систем теплопостачання

У Вінниці тривають обстеження будинків споживачів на готовність до опалювального періоду. Станом на сьогодні перевірено 534 будинки із 1223. Щодня інспектування відбувається у понад 20 будинках в різних районах міста.

Про це повідомляють у КП «Вінницяміськтеплоенерго».

«Цьогоріч очікується найскладніший опалювальний період за часи незалежності України. Війна, яка триває в країні, досить жорстко координує наше життя. На жаль багато речей передбачити не можливо, але необхідно мужньо вистояти та, переборюючи страх, біль та сум, жити.

Слід розуміти, що нині підприємство і споживачі по одну сторону, а війна та виклики, що з нею пов’язані – по іншу. Зі свого боку, попри складнощі, КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» виконує весь обсяг ремонтних робіт, аби опалювальний сезон почався вчасно та в оселях містян було тепло. І споживачам зі свого боку варто потурбуватись про те, аби внутрішньобудинкові системи теплопостачання теж були готові», - йдеться у повідомленні підприємства.

Щодо обстежень, у «Вінницяміськтеплоенерго» пояснюють, що «це не примха підприємства, а запорука та сталість отримання якісних послуг з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води у холодну пору року». Для сталого проходження опалювального сезону до нього мають бути готові і підприємство, і будинки споживачів. Фахівці допомагають визначити проблемні місця у внутрішньобудинкових системах теплопостачання. Тому що у більшості випадків скарги споживачів щодо отримання неякісних послуг пов’язані з проблемами у внутрішньобудинкових системах.

«Звертаємо увагу споживачів, що  відповідно до Закону України  «Про житлово-комунальні послуги» внутрішньобудинкові системи багатоквартирного будинку -  це спільне майно власників житлових та нежитлових приміщень будинку.

За результатами перевірки формується припис із переліком заходів, які необхідно виконати, щоб отримати акт готовності до опалювального сезону. Даний припис надається управляючим компаніям, головам правлінь ОСББ чи житлово-експлуатуючим організаціям, адже саме вони відповідають за обслуговування внутрішньобудинкових систем відповідно до договорів, укладених зі співвласниками житлових будинків (ЗУ “Про житлово-комунальні послуги”)», - нагадують тепловики.

Акти готовності будинків до опалювального періоду від теплопостачального підприємства необхідно отримати до 15 вересня.

Аби підготувати внутрішньобудинкові мережі у будинку, необхідно виконати всі заходи відповідно до виданого припису, найбільш важливі з яких:

- виконати ревізію та встановити розрахункові сопла на елеваторних вузлах та звужувальні пристрої (дросельні діафрагми) на вводах систем теплоспоживання;

- провести гідропневматичне промивання всієї системи теплоспоживання водопровідною водою до повного освітлення протитечією;

- виконати гідравлічні випробування систем теплоспоживання;

- перевірити та відновити герметизацію інженерних вводів.

Зауважимо, що відповідальність за справність внутрішньобудинкової системи та рівномірний розподіл теплової енергії у будинку лежить на плечах мешканців багатоповерхівок.