У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)

Майже рік тому, у середині листопада 2018-го офіційна делегація виробничників та промисловців Вінниччини на чолі з тодішнім головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм відвідала канадське місто Торонто, яке є діловим та промисловим центром Канади, а також однією із важливих геополітичних спільнот української діаспори (звісно, після найбільшого подібного центру - у канадському Едмонтоні).

Якою є історія, філософія буття та суспільна діяльність українців у Канаді? Про це - на прикладі життя подружжя Олега та Божени Іванусів, які днями відвідали Вінниччину

Майже рік тому, у середині листопада 2018-го офіційна делегація виробничників та промисловців Вінниччини на чолі з тодішнім головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм відвідала канадське місто Торонто, яке є діловим та промисловим центром Канади, а також однією із важливих геополітичних спільнот української діаспори (звісно, після найбільшого подібного центру - у канадському Едмонтоні).

І хоча минулорічний візит вінницької делегації мав суто інвестиційний характер, в обов’язковому порядку тоді було визначено час і для суспільної діяльності, а саме – зустрічей із українською діаспорою, покладання квітів до пам’ятника жертвам Голодомору, а також до пам’ятника видатній українській поетесі та письменниці Лесі Українці, ініціаторами встановлення якого свого часу якраз і виступило українське подружжя  - Олег і Божена Іванусів. Пан Олег на сьогодні є Президентом Фундації Енциклопедії України у Торонто, а його дружина Божена очолює Суспільну службу українців Канади. Саме тоді і відбулося перше знайомство вінничан із цією легендарною подружньою парою.

Все своє життя Іванусів присвятили історично-дослідницькій діяльності україно-канадських відносин, створенню науково-популярних та етнографічних видань з життя України в періоди голодоморів та репресій; і на сьогодні вони глибоко досліджують історію української церкви та її зв’язки із канадськими єпархіями, як меценати сприяють повсюдному розвитку української культури, етносу та мистецтва у Канаді.

Перші дні листопада подружжя Іванусів провели у Вінниці на запрошення керівника обласної організації «Суспільна Служба України/ Суспільна Служба Поділля» пані Ганни Чайковської. У Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського відбулась зустріч у форматі EdCamp — конференції, яку проводять самі учасники (як правило, їх називають «неконференцією»).

«Жива історія: знати заради майбутнього» - співорганізаторами пленеру під такою назвою виступили кандидат історичних наук, професор, декан факультету історії, права і публічного управління Юрій Зінько та кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії педуніверситету Павло Кравченко, який у вступній доповіді розповів про історію діяльності подружжя Іванусів, представив головні наукові праці їхнього життя – перлини, які видано коштом Фундації: "Церква в руїні: загибель українських церков Перемиської епархії", факсимільне видання "Реймське Евангеліє Анни Ярославівни" та видання унікальної пам'ятки Української релігійної книжкової.

Також у конференції взяла участь Орися Олійник, автор книги–спогадів «UKRAINIAN SUGAR BEET IMMIGRANT» (Українські іммігранти цукрових буряків),  місто Едмонтон, яка є близьким другом родини Іванусів, і супроводжує їх в іноземних візитах.

Привітав канадських гостей і виступив із доповіддю керівник Центрального міжрегіонального відділу Управління реалізації політики національної пам'яті в регіонах УІНП Богдан Галайко, який розповів, що свого часу достеменно вивчав праці родини Іванусів, і сьогодні неймовірно щасливий був особисто познайомитись із ними.

Варто зазначити, що департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації також підтримує діяльність подружжя Олега та Божени Іванусів сприянням в інформаційному супроводженні їхніх візитів та популяризації історико-літературних праць їхнього авторства на благодійних засадах.

Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці перебували дослідники історії України з Канади (ФОТО)
admin

4 листопада, 2019