У Вінниці міськрада виділила 50 мільйонів на боротьбу з коронавірусом. На що витратять кошти?

Новини Вінниці / У Вінниці міськрада виділила 50 мільйонів на боротьбу з коронавірусом. На що витратять кошти?

Вінницька міськрада на позачерговій сесії, що відбулася 18 березня, ухвалила виділення на галузь охорони здоров’я близько 50 млн грн., з яких 30 мільйонів – це резерв для забезпечення посиленої готовності медичних закладів Вінниці в умовах поширення коронавірусу. На медикаменти та засоби індивідуального захисту виділено майже 7 млн грн.

Вінницька міськрада на позачерговій сесії, що відбулася 18 березня, ухвалила виділення на галузь охорони здоров’я близько 50 млн грн., з яких 30 мільйонів – це резерв для забезпечення посиленої готовності медичних закладів Вінниці в умовах поширення коронавірусу. На медикаменти та засоби індивідуального захисту виділено майже 7 млн грн.

Сьогоднішня сесія відбулася у «закритому» форматі. Журналістів попередили, що за перебігом подій у сесійній залі вони можуть спостерігати онлайн. Через ризики розповсюдження інфекції обмежений доступ до приміщення. Більш того, мер С.Моргунов навіть після початку сесії звернувся до депутата В.Васільєва з пропозицією залишити засідання, адже через вік – понад 60 років - той  знаходиться в «зоні ризику»…

«Ми передбачаємо відповідний ресурс для закупівлі 2 тисяч експрес-тестів на nCV-2019. Також тисячі швидких тестів на грип, щоб поповнити наші запаси, які, згідно з програмою «Стоп грип», ми вже придбали на цей сезон. Крім того, буде придбано 12 тисяч комплектів медичного одягу для лікарів-інфекціоністів. Купимо 20 костюмів високого захисту. До речі, вартість одного такого костюму складає 27 тисяч, а це досить серйозні кошти. Також купуємо 350 літрів антисептичних засобів для рук, 400 літрів дезінфікуючих засобів для приміщень», – зазначив на сесії міський голова.

За словами Сергія Моргунова, понад 8 млн грн додатково виділено на придбання для міста спеціального медичного обладнання, яке допоможе лікувати людей, хворих на коронавірус. В першу чергу мова йде про 20 апаратів штучної вентиляції легень (про десять вже домовилися) та додаткове обладнання для їхньої роботи. Також буде придбано переносний рентген-апарат, по 12 інфузоматів та шприцевих насосів для відділень інтенсивної терапії.

З міського бюджету надійдуть кошти на додаткову надбавку до зарплат 439 медпрацівників. На 5 тисяч більше щомісяця мають отримати лікарі, на 3 тисячі – медичні сестри, на півтори – молодший персонал.

Оскільки резервний фонд громади згідно з законодавством, обмежений 24 млн грн., а на сесії передбачили виділення 50 мільйонів, то у міськраді змушені згорнути чимало програм, які приймали у бюджеті 2020 року.

З метою протидії поширенню COVID-19 на території Вінницької міської ОТГ також виділяються гроші на придбання дезінфікуючих засобів для обробки під’їздів в багатоповерхівках, придбання засобів захисту та засобів дезінфекції для міських комунальних служб, на посилену дезінфекцію громадського транспорту: автобусів, трамваїв, тролейбусів. 

«Ми вже двічі обробили 5490 під’їздів міста спецзасобами. Сьогодні будемо обробляти третій раз. Нам необхідно закупити паливо, в тому числі допомогти поліції, бо у них фінансування обмежене. На сьогодні держава виділила 100 мільйонів на всю країну. А ми, лише одне місто, виділяємо 50 мільйонів гривень. Інші міста, у яких більші бюджети, спрямовують на ці потреби ще більше. Тобто все навантаження по боротьбі з короновірусом лягає на місцеві бюджети. І мова не тільки про лікарні. Наприклад, сьогодні необхідно дотувати додатково транспортне забезпечення в місті, адже ми повинні випускати муніципальний транспорт у повному об’ємі, щоб не було більшого скупчення людей, ніж 10 чоловік у тролейбусі, чи автобусі. Ми на сьогодні у досить складній ситуації, але ми повинні сконсолідувати всі наші зусилля, адже безпека людей – найважливіше питання. І до цього потрібно ставитись досить серйозно, а не так, як це було в Італії на початковому етапі», – зазначив мер. 

Олег Верлан

18 березня, 2020