У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)

Відреставрувати фасади будинку по вулиці Соловйова, 3 у Вінниці збираються за кошти міського бюджету. Це – 120- річна будівля навпроти школи-гімназії №17. Нині будинок відомий насамперед розміщенням тут туристично привабливого закладу «Пан Заваркін». Але ремонт може відбутися тільки тоді, коли мешканці будинку виконають низку вимог. Тому 28 травня з ними провів зустріч директор департаменту міського господарства Вінницької міськради Григорій Пурдик.

Відреставрувати фасади будинку по вулиці Соловйова, 3, у Вінниці збираються за кошти міського бюджету. Це – 120- річна будівля навпроти школи-гімназії №17. Нині будинок відомий насамперед розміщенням тут туристично привабливого закладу - кафе-музею «Пан Заваркін». Але ремонт може відбутися тільки тоді, коли мешканці будинку виконають низку вимог. Тому 28 травня з ними провів зустріч директор департаменту міського господарства Вінницької міськради Григорій Пурдик.  

За його словами, мерія готова провести реконструкцію зовнішнього та внутрішнього фасадів з утепленням стін будинку та заміною покрівлі на металопластикову. На все це у бюджеті передбачено 7 мільйонів гривень.

«З мешканців не потрібно жодної копійки коштів. Але є одна вимога: усі балкони на передній стороні будинку мають бути розісклені, прибрані кондиціонери і надана нам можливість проводити роботи. Інших вимог не буде. Крім того, передбачено ще встановлення архітектурних воріт в арку. Ми знайшли фото тих воріт, які там колись були і постараємось їх відновити в такому ж вигляді», - говорить Григорій Пурдик.  

Загалом у будинку 44 квартири. Мешканці звістку про ремонт зустріли позитивно, а от щодо вимог – можуть бути проблеми.

«Цей будинок для мене рідний, моя сім’я тут живе із 1946 року, я вже майже 50 років тут мешкаю. У 1969 році тут робили капітальний ремонт, коли було добудовано 4-й поверх. Тому я рада, що нарешті до нього «дійшли руки». Люди загалом цю новину зустріли позитивно. Особливо про утеплення, бо в деяких бокових квартирах взимку дуже холодно. Є певні проблеми із балконами, кондиціонерами. Зрештою є людський фактор, тому не знаю, наскільки одностайними будуть мешканці будинку», - каже уповноважена по будинку Оксана Сніжко.

Якраз питання кондиціонерів чи не найбільше непокоїть мешканців квартир:

«Нічого поки що не зрозуміло. Кажуть, що в будинку навпроти універмагу потім дозволили ставити кондиціонери, а в нас не будуть дозволяти… А ми ж дихати не зможемо, нам необхідні кондиціонери», - каже мешканка будинку Ольга Василевська.

Як завжди у подібних випадках, є й чимало інших неузгодженостей. Зокрема, із підприємцями, які користуються приміщеннями на першому поверсі. За словами Григорія Пудрика, для них є «спеціальні пропозиції». Але наразі посадовець їх не озвучує…

Втім, відомо, що, наприклад, засновник і власник «Пана Заваркіна» Олександр Абрамчук не проти реконструкції. Більше того, він каже, що давно намагався переконати мерію, що це потрібно робити:

«Усе це «закрутилося» тоді, коли мер зі своїми заступниками минулого року відвідали на заклад. Вони були в шоці від того, що побачили. Коли вийшли на вулицю, я запитав: «Сергію Анатолійовичу, Вам не соромно, що приходять сюди туристи – й наші, й іноземні, а штукатурка падає їм на голови?» Ми зробили за свій рахунок те, що могли зробити. Тоді мер пообіцяв, що виділять гроші. Я думав, що поговорили й забудуть. Але, все ж, вони хочуть зробити з цього будинку туристичну локацію і такою можливістю гріх буде не скористатися».

Наступного вівторка у міській раді чекають відповіді від мешканців будинку. Тобто тиждень у цьому дворі пройде, вочевидь, у дебатах…

Тим часом у мерії кажуть, що переможця для виконання робіт уже визначено. Якщо мешканці погодяться, завершити все можна до жовтня. Якщо ні – гроші спрямують на ремонт історичного будинку на площі Перемоги – навпроти будинку побуту «Ювілейний».

Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці мерія хоче оновити фасад 120-річного будинку у центрі міста, але до мешканців є низка вимог: на роздуми їм дали тиждень (ФОТО)
Сергій Маламура

29 травня, 2019