У Вінниці мають намір реставрувати будинок, що був зведений після війни на місці храму

Новини Вінниці / У Вінниці мають намір реставрувати будинок, що був зведений після війни на місці храму

Йдеться про житловий будинок на розі проспекту Коцюбинського та вулиці Замостянської. Як відомо, його фасад давно потребує ремонту. Ця будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення «Житловий будинок залізничників».

Йдеться про житловий будинок на розі проспекту Коцюбинського та вулиці  Замостянської. Як відомо, його фасад давно потребує ремонту.

Ця будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення «Житловий будинок залізничників». Зводився він у 1946-1947 роках. А до того на тому місці був храм, який радянська влада, як це робилося у 30-х роках минулого століття, вирішила перетворити у «вогнище культури», тобто у кінотеатр.

«Колись на цьому місці була розташована Вознесенська церква, яку збудували у 1911 році за проектом міського архітектора Григорія Артинова. У 1929 році Вознесенський храм припинив своє існування, радянська влада прийняла рішення передати будівлю під кінотеатр. Під час звільнення Вінниці від фашистських загарбників у 1944 році будівля була повністю зруйнована (у неї влучила авіаційна бомба)», – зазначається на сайті мерії Вінниці.

Сьогодні на сесії Вінницької міської ради ухвалено рішення про виділення коштів на виготовлення проектної документації на реставрацію згаданого будинку. Проектні роботи, запевняють чиновники, почнуться у наступному році.
 

Юрій Ярмощук

30 листопада, 2018