У Вінниці «ковідні» реанімації завантажені майже на 60%

Новини Вінниці / У Вінниці «ковідні» реанімації завантажені майже на 60%

Хоча Вінниччина залишається у «жовтій» зоні, протягом тижня в регіоні фіксується значне зростання кількості нових хворих на коронавірус. І обласний центр в авангарді процесу. У Вінницькій міськраді повідомляють, що реанімаційні відділення «ковідних» лікарень завантажені на 58%. У стаціонарах закладів перебуває 269 пацієнтів, усі вони кисневозалежні та здебільшого невакциновані.

Нагадаємо, другу добу в області реєструють майже тисячу нових випадків COVID-19. Минулої у Вінниці – 441. Приблизно кожен другий випадок. На амбулаторному лікуванні перебувають 3108 вінничан.

«Ситуація з поширенням коронавірусної хвороби у Вінниці залишається дуже напруженою. Протягом останніх трьох днів спостерігається значне зростання кількості випадків хвороби. В реанімаційних відділеннях вінницьких «ковідних» лікарень перебуває 29 пацієнтів, з них одна людина - на апараті ШВЛ. За минулу добу від коронавірусу померло троє вінничан. За прогнозами МОЗ, вже з кінця січня в Україні буде більше «Омікрону». Він рідше спричиняє серйозні симптоми, ніж попередні штами COVID-19, але «Омікрон» дуже заразний. Щоб вберегтись від цієї хвороби, потрібно дотримуватись санітарних правил та карантинних вимог», - говорить директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Прогнози МОЗ і РНБО досить песимістичні.

«За попередніми розрахунками, представленими Радою національної безпеки та оборони, 59 тисяч людей може інфікуватися щодня, сумарно близько 1 млн українців за лютий може захворіти. Я назвав би це досить оптимістичними прогнозами», - сказав головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він зазначив, що добовий приріст кількості хворих на штам коронавірусу «Омікрон» значно перевищить максимуми хвилі «Дельта».

«Пікові показники захворюваності, за прогнозами РНБО – десь 20-25 лютого. Але наскільки швидким буде спадання, наскільки швидко буде саме ця хвиля запускатися і в яких регіонах поки що рано говорити», - сказав санлікар.

Кузін додав, що, за американськими прогнозами, які роблять для України, пікові показники захворюваності очікуються також приблизно на середину лютого. Водночас, швидкий спад хвилі прогнозують до 1 квітня.

«По суті, це хвиля на півтора місяці максимум», - підсумував він.

До речі, у Києві міська влада вже звернулась до роботодавців з проханням через поширення інфекції по можливості перевести працівників на «дистанційку».