У Вінниці, як і по всій Україні, з 1 липня зросте абонплата за газ

Новини Вінниці / У Вінниці, як і по всій Україні,  з 1 липня зросте абонплата за газ

Тариф на постачання газу з 1 липня в Україні збільшиться. В середньому його зростання варіюватиметься в межах 24 %. Тобто, попри падіння цін на газ, суми в платіжках вінничан й усіх українців  зростуть.

Тариф на постачання газу з 1 липня в Україні збільшиться. В середньому його зростання варіюватиметься в межах 24%. Тобто, попри падіння цін на газ, суми в платіжках вінничан й усіх українців  зростуть.

Згідно матеріалу OBOZREVATEL, підняття абонплати просто знецінить падіння цін на газ на 5–7 %. Так, як у платіжках українців сума навіть збільшитися. Наприклад, тариф у Вінниці зросте з 0,89 до 1,09 грн за куб.

Аби вам не нараховували абонплату, необхідно звернутися до постачальника й повністю перекрити блакитне паливо.

Ще один варіант – якщо поточного газового року (з жовтня до вересня) витрачати значно менше газу, то абонплата наступного року буде меншою.

Третій варіант – чекати, поки змінять систему нарахування. Глава комітету з питань енергетики і ЖКГ ВР Андрій Герус анонсував прийдешні зміни. Мовляв, ті, хто не користуються газом, заплатять символічні гроші – приблизно 4 грн "за трубу". Однак коли саме ухвалять таке рішення – невідомо.

Як рахують абонплату?

Увесь газ у кубометрах, який ви витратили з 1 жовтня 2018-го до 30 вересня 2019 року, множать на тариф і ділять на 12 місяців. Те, що утворилося, – це абонплата. І в кожного регіону є свій тариф.

Ірина Заіковата

30 червня, 2020