У Вінниці громадськість ініціює створення першого притулку для безхатченків

Новини Вінниці / У Вінниці громадськість ініціює створення першого притулку для безхатченків

Наприкінці минулого року Вінницька громадська організація «ВІСЬ» у рамках адвокаційної кампанії «Побачити невидимих, почути мовчазних» провела «круглий стіл з гострими кутами», під час якого було презентовано модель надання послуг для безхатченків у Вінницькій ОТГ.

Наприкінці минулого року Вінницька громадська організація «ВІСЬ» у рамках адвокаційної кампанії «Побачити невидимих, почути мовчазних» провела «круглий стіл з гострими кутами», під час якого було презентовано модель надання послуг для безхатченків у Вінницькій ОТГ.

Створенню моделі передувала кількамісячна робота з визначення потреб вінницьких безхатченків, особливо жінок, вивчення світового та українського досвіду щодо функціонування притулків, найбільш успішних акцій з допомоги бездомним особам у світі й Україні, потужна інформаційна кампанія.

Запропонована робочою групою модель передбачає створення комунального закладу, котрий працюватиме у форматі 24/7, в якому поважатимуть людську гідність і цінності прав людини.

Притулок матиме трирівневу систему надання послуг, де перший рівень – це «облік, відновлення документів, ранкова інфокава, консультації, перукарня, аптечний пункт, речі на зберігання, пункт обігріву, послуги соцпрацівників тощо».

Другий рівень містить «тимчасове проживання, сніданок, послуги психолога та соціальних працівників, санітарно-гігієнічні послуги, роботу над подоланням залежностей». А третій рівень – це «майстерня (соціальне підприємство), покращені умови для нічного перебування, навчання, якісне дозвілля, супровід (робота, житло), волонтерська діяльність».

За попередніми розрахунками функціонування такого притулку потребуватиме щороку 2 281 600 гривень. У цю суму входить утримання 27 штатних одиниць, забезпечення проживанням та харчуванням одночасно 40 осіб, оплата комунальних послуг, придбання медикаментів, необхідних господарських матеріалів тощо.

У громадській організації вважають, що це «посильна сума для міського бюджету». Тим паче, коли йдеться про порятунок людських життів. Волонтерська група нарахувала у Вінниці понад три сотні безпритульних і щонайменше з них 100 жінок.

«У Вінниці, що вкотре визнана найкомфортнішим містом України, і водночас є одним із двох українських обласних центрів, де немає притулку для бездомних осіб (при тому, що Херсонська обласна рада 20 грудня вже прийняла рішення про передачу приміщення під розміщення притулку для безхатченків)», - зазначають у ГО «ВІСЬ».

В обговоренні питання взяли участь представниці і представники Вінницької міської ради, МБФ «Український жіночий фонд», громадських організацій, журналістської спільноти, навчальних закладів.

Наразі у Вінницькій міській раді вже створено робочу групу по розробці та впровадженню концепції надання послуг безхатченкам.

Довідково

Інформація про послуги, які вже можуть отримати безхатченки у м.Вінниці

Послуги:

– санітарно-гігієнічна процедура, харчування, отримання одягу та взуття, отримання медикаментів

– роздача їжі (площа перед ринком «Урожай» – Пт, 15.00)

– адреса пунктів (Пн, Вт, Ср, Чт, Пт з 9.00 до 17.00)

вул. Пирогова, 74

вул. Воїнів-Інтернаціоналістів, 12

063-376-45-64, 073-421-92-09 ГО «Полум’я надії»

 

Послуги:

– роздача їжі

площа через дорогу від Центрального автовокзалу по вул. Київській – (Пн та Ср, 12.00,

тролейбусна зупинка «Залізничний вокзал» біля Укрпошти – Сб, 12.00)

068-231-71-81 ГО «ХЕЛП - Вінниця»

 

Послуги:

– роздача їжі (по вулиці Привокзальній за АЗС «Укрнафта», склади солі – Сб, 16.00)

– для бажаючих змінити своє життя громада надає місце проживання та реабілітаційні послуги (с. Вінницькі Хутори, вул. Лесі Українки, 17 А)

098-928-06-89 ГО «ВБГ «Дім милосердя «Віфезда»

 

Послуги:

– Відновлення необхідних документів, реєстрація місця проживання, медичне лікування та, за необхідності, отримання групи інвалідності; розміщення до геріатричних закладів, відновлення соціальних зв’язків, в тому числі із рідними, отримання адресних соціальних допомог, профорієнтація та працевлаштування тощо.

67-04-60 Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

 

Послуги:

– облік бездомних осіб, реєстрація переважного місця перебування, допомога у відновленні документів, сприяння у підготовці документів для поселення до інтернатних закладів, консультативні послуги

067-56-276-55, 53-12-42 Обласний комплексний центр надання соціальних послуг (вул. Монастирська, 26 каб. 101)