У Вінниці голів ОСББ навчають, як зробили будинок енергоефективним і розв’язувати конфлікти серед мешканців

Новини Вінниці / У Вінниці голів ОСББ навчають, як зробили будинок енергоефективним і розв’язувати конфлікти серед мешканців

З 25 жовтня по 5 листопада Ресурсний центр підтримки (РЦП) ОСББ міста Вінниця та відділ по розвитку ОСББ Вінницької міськради організували та провели навчання голів правлінь Об’єднань співвласників щодо підвищення кваліфікації за програмою «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)». Заняття проводили фахівці Інституту інноваційної освіти Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

Як зазначають у РЦП, кожного дня голови правлінь ОСББ стикаються з великою кількістю питань та проблем щодо ведення господарчо–фінансової діяльності своїх об’єднань. Аби було розуміння, як організувати управління будинком, їх навчали. Курс передбачав ріні тематики - огляд законодавства з питань управління багатоквартирним житловим будинком, основи діловодства, бухгалтерського обліку та податкової звітності. Також голови ОСББ навчали укладенню договорів з підрядниками на виконання поточних робіт та капітального ремонту. Висвітлювалися і сучасні стандарти, норми та правила безпечної експлуатації житлового будинку, як цілісного інженерно-будівельного комплексу.

«Основним акцентом на навчанні було розкриття принципів енергоменеджменту, енергоаудиту та застосування енергозберігаючих заходів, при впроваджені яких співвласники отримують можливість комфортного проживання при нижчій вартості послуг з утримання багатоквартирного будинку та подовження його терміну експлуатації», - вказують у Ресурсному центрі підтримки.

Більш того, щоб очільникам правлінь було легше комунікувати зі співвласниками до навчання залучили психологів, які розкрили причини міжособистісних конфліктів, їх уникнення та вирішення в позитивному руслі за допомогою сприятливого соціально-психологічного клімату.

Відповідні свідоцтво про закінчення курсу отримали 20 голів ОСББ. У РЦП запевняють, що у разі коли інші голови матимуть бажання пройти навчання, то можуть звертатися до Ресурсного центру підтримки ОСББ міста Вінниця за адресою: вул. Келецька, 65 або за телефонами (0432)57-33-57, (067)430-32-26.

До речі, Вінниця очолює трійку лідерів серед міст України за кількістю створених у цьому році ОСББ. Тільки за 2021-ий у місті явилося 56 нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Всього у Вінниці діє 775 ОСББ у 835 багатоповерхівках.

Курси управителів проводяться щорічно. За останні 5 років пройшли навчання та отримали свідоцтва більше 100 голів ОСББ, які на даний час використовують отриманні знання у повсякденній роботі).

Олег Верлан

12 листопада, 2021