У Вінниці фахівці центру безоплатної правової допомоги зробили "безпековий" відеопосібник

Новини Вінниці / У Вінниці фахівці центру безоплатної правової допомоги зробили "безпековий" відеопосібник

Вінницький місцевий центр з надання Безоплатної правової допомоги долучився до Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства". Фахівці підготували відео посібник, який розповідає які види насильства існують, і як можна в правовому полі захистити себе від «агресора».

Вінницький місцевий центр з надання Безоплатної правової допомоги долучився до  Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Фахівці підготували відеопосібник, який розповідає, що вважають насильство, хто найбільше від нього страждає, і що від «агресора» потрібно захищатись.

5 фактів, які треба знати про домашнє насильство:

Поза законом усе, що принижує часть та гідність. Насильство може бути як фізичним , так і психологічним, економічним чи сексуальним. Це не тільки побої та мордування. Словесні образи, залякування, умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, примушування до статевого контакту тощо – є насильством. Погрози вчинення таких дій також є насильством.

 Кривдинком може бути не лише чоловік. Кривдником може бути чоловік/дружина, колишній чоловік/дружина, мати/батько одного з членів подружжя, брат/сестра, інший родич, інша особа, яка пов’язана спільним побутом чи спільним проживанням.

 Діти страждають найбільше. Дитина, яка стала свідком (очевидцем) домашнього насильства, уже постраждала від нього. Так само дитина не повинна страждати від словесних образ, приниження її гідності, стусанів, штовхань, шмагань. Ніколи не можна замовчувати насильство щодо дітей чи «заради дітей».

 Виправдань не має і не може бути. Насильство – це злочин, якому не має виправдання. Держава забезпечує дієвий, ефективний та невідкладний захист в усіх випадках домашнього насильства, недопущення повторних випадків. З 2019 року запровадилася кримінальна відповідальність за домашнє насильство.

 Правова допомога поруч. Постраждалі від домашнього насильства можуть безоплатно отримати усі види правових послуг. Говорити про насильство – не соромно, це єдиний шлях його подолати, намагання «потерпіти і перечекати» переважно тільки погіршить ситуацію.

 

Марина Карабай

28 листопада, 2020