У Вінниці двох шанувальників рашистської навали засуджено до реальних термінів ув’язнення

Новини Вінниці / У Вінниці двох шанувальників рашистської навали засуджено до реальних термінів ув’язнення

До 3 років позбавлення волі у Вінниці засуджено проросійську інтернет-агітаторку, яку оперативники спецслужби викрили у червні цього року. А 5 років позбавлення волі отримав місцевий прибічник російської збройної агресії.

Як повідомляють у пресслужбах управління СБУ у Вінницькій області та Вінницької обласної прокуратури, за даними слідства, 54-річна працівниця одного із вінницьких вищих навчальних закладів відкрито проводила проросійську пропаганду на своїй особистій сторінці у забороненій соціальній мережі.

Вона була активним учасником багатьох антиукраїнських груп та пабліків, зокрема «РОССИЯ/СВОДКИ ГЕНШТАБА/Z», «Сводки от ополчения Новороссии», власноручно відшукувала у них матеріали, публікувала та поширювала їх на своїй сторінці.

Слідством встановлено, що протягом кількох місяців, у тому числі з початком військової агресії, вона активно виправдовувала збройну агресію РФ проти України, поширювала публікації про те, що у 2014 році Україна на Донбасі вчинила «бойню по чеченскому сценарию», що «десантники зачистили от националистических подразделений поселок в пригороде Киева», що «на Украине есть биологические исследовательские лаборатории» і «российские военные могут пытаться взять их под контроль».

Ініційована СБУ судово-лінгвістична експертиза підтвердила протиправний характер дій фігурантки.

Більш сурове покарання отримав 51-річний мешканець Вінниці, який через свої дописи у забороненій соціальній мережі відкрито закликав до ведення агресивної війни проти України. Вінничанин був стійким прихильником відродження комуністичного тоталітарного режиму.

Чоловік поширив у вільному доступі графічний матеріал із зображенням герба СРСР та написом «СССР проcыпайся!», що згідно з українським чинним законодавством є забороненою пропагандою комуністичного тоталітарного режиму. Крім того, у своїх постах вінничанин публічно закликав до ведення агресивної війни російської федерації проти України, використовуючи, для прикладу, звороти «Всей навалой задавить Киев…», «…быстро и показательно навести порядок на Донбассе…», «Бородатых на Донбасс отправили, нациков вырезать. Это правильное решение».

Як встановили слідчі органів безпеки, зловмисник публічно зневажав тих, хто стає на захист України у лавах ЗСУ, висловлював співчуття великим втратам у живій силі країни-агресора, закликав росіян з великою інтенсивністю чинити фізичне насилля над українцями.

Слідчі СБУ задокументували дії фігуранта кримінального провадження із поширення символіки комуністичного тоталітарного режиму, виправдовування збройного конфлікту та публічних закликів до агресивної війни на території України.

Вінницьким міським судом осіб визнано винними у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України), ст. 436 (публічні заклики до агресивної війни), ч. 1 ст. 436-1 (поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму) та призначено покарання у вигляді 3 та 5 років позбавлення волі відповідно.

Вінницьким апеляційним судом залишено в силі рішення суду першої інстанції. Тож вироки суду набули законної сили і шанувальники рашистської навали отримали реальні терміни ув’язнення.

Макс Мельник

7 грудня, 2022