У Вінниці до Петлюри пропонують додати інший пам’ятник

Новини Вінниці / У Вінниці до Петлюри пропонують додати інший пам’ятник

У Вінниці до Петлюри пропонують додати інший пам’ятник

З відкриттям у Вінниці 14 жовтня пам’ятника Симону Петлюрі серед містян почалася дискусія щодо доцільності його встановлення в районі, який історично називався Єрусалимкою. Віртуальна суперечка між прихильниками та противниками увіковічення голови Директорії точиться навколо того, чи був він причетним до єврейських погромів на Поділлі. Історія неоднозначно трактує багато подій. Натомість вінничанин Ігор Чєпугов пропонує згадати про іншу особистість – художника Натана Альтмана, який не тільки народився у Вінниці, але й пізніше створив замальовки давно зниклих куточків міста.

Варто згадати, що кілька років в міста розглядалася ідея створення певного громадського простору й Альтман-скверу. Навіть місце підшукали. Втім на реконструкцію зеленої зони й досі не вистачає коштів. Також «завмерла» тема з встановленням меморіальної таблички на будівлі, де ймовірно мешкав у дитинстві майбутній художник-авангардист. Мабуть, якось руки не дійшли.

«Забыл, конечно, сказать Альтман-то из Винницы. Город много чем обязан ему — первым фильмом, многими работами, театральными украшениями. Но! Нет ни единой таблички. Ни-че-го! А ведь он Икона своего времени. Сохранился дом в котором он вырос. Думаете там есть табличка? Ой, я вас умоляю. Кто любит этих евреев?», - написав І. Чепугов у групі «Дизайн міського середовища Вінниці» в Facebook.

Якщо зважити на те, що пам’ятник Петлюрі виконувався за меценатські гроші, то можливо міській владі слід пошукати спонсорів і на Альтмана. Справа не тільки в «паритеті» та припиненні всіляких маніпуляцій. Чудово, коли вінничанина визнають у рідному місті, а поруч з пам’ятником облаштують зелену зону, як простір для місцевих наслідувачів земляка.  

Олег Верлан

admin

17 жовтня, 2017