У Вінниці до очистки Південного Бугу залучили усю наявну спецтехніку

Новини Вінниці / У Вінниці до очистки Південного Бугу залучили усю наявну спецтехніку

У Вінниці після завершення періоду нересту відновлена активна фаза очистки Південного Бугу. Нині роботи проводять в районі КП «Вінницяоблводоканал». Працюють одразу три земснаряди, екскаватор-амфібія та баржа. Потім техніка перебазується до острова Кемпа.

У Вінниці після завершення періоду нересту відновлена активна фаза очистки Південного Бугу. Нині роботи проводять в районі КП «Вінницяоблводоканал». Працюють одразу три земснаряди, екскаватор-амфібія та баржа. Потім техніка перебазується до острова Кемпа.

Очищення русла Південного Бугу в межах Вінниці – це один з ключових проєктів для місцевої громади, адже ріка є джерелом питної води для майже 400-тисячного міста. Слід зауважити, що вінницький муніципалітет – наразі єдиний в Україні, хто взявся за такий масштабний, складний та дороговартісний проєкт. Він стартував у 2020-му, фінансується коштом міського бюджету і розрахований на декілька років. 

Загалом, у рамках проєкту, заплановано очистити Південний Буг від «об’їзного» мосту до Сабарівської ГЕС. У 2020 році відпрацювали ділянку протяжністю понад 1 км, - від «об’їзного» мосту у напрямку міста, - і викачали близько 100 тисяч кубометрів намулу. В результаті річка в деяких місцях поглибшала до 4-6 м, а течія стала більш інтенсивною. 

Як розповів в.о. директора департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк, у березні 2021 року відновили роботи у рамках першої черги проєкту. Наблизились до «водоканалу». Весняний період очистки був досить коротким – від сходження льоду до початку нересту.  

Активна фаза робіт із залученням додаткової техніки, зокрема земснарядів з баржею, проходить  влітку. Цього року вона стартувала 10 червня. Техніка рухатиметься по руслу у напрямку школи-колегіуму №29. 

Загалом, щоб очистити більше 13 км русла у межах Вінниці, знадобиться не менше 6-7 років.