У Вінниці діє новий тариф на проїзд. Скільки сплачують в інших містах України?

Новини Вінниці / У Вінниці діє новий тариф на проїзд. Скільки сплачують в інших містах України?

З 1 серпня у Вінниці почали діяти «підвищені» тарифи на проїзд у громадському транспорті. Від сьогодні треба платити по 8 гривень. Вони – тарифи - однакові для містян та гостей міста. Є декілька варіантів оплати, але усі безготівкові.

З 1 серпня у Вінниці почали діяти «підвищені» тарифи на проїзд у громадському транспорті. Від сьогодні треба платити по 8 гривень. Вони – тарифи - однакові для містян та гостей міста. Є декілька варіантів оплати, але усі безготівкові.

Вінничани звикли дивитися на сусідів та порівнювати вартість проїзду. Не будемо змінювати традицію. Тим більше, що майже усі сусіди підняли ціни. NaПарижі проаналізував вартість проїзду у міському транспорті у більшості великих міст України – від Луцьку до Харкова.  

Так, з 1 червня у Хмельницькому вартість разового проїзного квитка в тролейбусі різнитиметься залежно від способу оплати — готівкою або електронним квитком. Крім того, вартість проїзду в автобусах не залежить від часу доби, як це було раніше. У тролейбусі 5 гривень коштує разовий проїзний квиток електронний, а 6 грн, якщо сплатити готівкою. Проїзд в автобусі коштує 8 гривень.

У Житомирі це питання «узгодили» минулого літа. З 1 серпня 2020 року вступило в дію рішення виконкому міськради щодо диференційованої вартості проїзду в громадському транспорті. Тариф підвищено на 1 гривню. При сплаті «Карткою житомирянина» та «Транспортною карткою» в електротранспорті коштує 4 грн, в автобусних маршрутах – 6 грн, банківською картою в електротранспорті– 5 грн, в автобусних маршрутах – 7 грн, готівкою - в електротранспорті 6 грн, в автобусі – 8 грн.

З 1 квітня 2021 року тариф на проїзд у тролейбусах КП «Черкасиелектротранс» складає 5 грн. Проїзд у маршрутках коштує 7 гривень.

У Кропивницькому пишалися найнижчими тарифами в Україні, проте у березні цього року змушені були їх «осучаснити». Так, вже кілька місяців вартість однієї поїздки в автобусі коштує 6 грн, у тролейбусі – 5, а в маршрутному таксі – 7.

З червня проїзд у міських автобусах, трамваях і тролейбусах Львова подорожчав до 10 грн. Водночас, для пасажирів електротранспорту є можливість придбати квитки дешевше. Зокрема 10 грн коштуватиме квиток, придбаний у водія, 9 грн – у кіосках та в «Львівелектротрансі», 8,5 грн – через QR-коди Privat24, SMS, Bluetooth, термінали самообслуговування IBOX та EasyPay.

У Тернополі поки що нічого не кажуть про перегляд тарифів. Більш того, із 20 грудня минулого року у місті почали діяти диференційовані тарифи оплати за проїзд у тролейбусах. Відтак, вартість проїзду для пасажирів, які мають «Карту тернополянина» та для власників неперсоніфікованого проїзного квитка тривалого користування у тролейбусах становить 5 гривень, при готівковому розрахунку та розрахунку банківською карткою – 6 гривень.

В Івано-Франківську з 12 липня вартість однієї поїздки у тролейбусах та автобусах КП «Електроавтотранс» становить 10 грн при оплаті готівкою. Безконтактною банківською карткою або sms можна заплатити 8 грн, при оплаті транспортною карткою “Галка” – 6 грн. Вартість однієї поїздки у приватних маршрутках становитиме 8 грн.

У Рівному з 1 червня проїзд у тролейбусі коштує 6 гривень, у маршрутці – 8.

У Луцьку припускали, що вартість проїзду у міських тролейбусах піднімуть з нинішніх 4 гривень у разі здорожчання електроенергії, проте відповідного рішення виконком так і не прийняв. Вартість поїздки у маршрутці залишається на рівні 6 гривень, хоча перевізники у цьому році пропонували підвищити до 8.

З 17 липня почали діяти нові тарифи у Полтаві. Так, проїзд у міському тролейбусі коштує 6 грн, а в автобусі - 8 гривень.

У Чернігові поки не змінювали тарифи. Вартість проїзду в автобусах та маршрутках міста становить 5 грн, а у тролейбусах - 3 грн. 

Не переглядали вартість проїзду у Харкові. Проїзд у метро коштує 8 гривень, трамваї та тролейбусі – 6 грн, в автобусах -10.

У Дніпрі з кінця червня вартість проїзду в маршрутках та автобусах зросла до 10 гривень, на окремих маршрутах – 12. На деяких маршрутах – 12 гривен. У міському електротранспорті проїзд коштує 8 гривен.

В Одесі квиток в електротранспорті коштує 5 гривень. Тарифи не переглядалися у цьому році.

У Запоріжжі вартість проїзду з 1 травня становить у маршрутних таксі 8 грн (а у віддалені райони Правого берега ‒ до 10 грн), автобуси подорожчали до 7 грн, трамваї та тролейбуси ‒ до 6 грн.

У Маріуполі півтора тижні тому узгодили питання підвищення вартості проїзду на муніципальному та приватному автобусі й тролейбусі до 10 грн, в трамваї – 9 грн.

З 1 травня Кривий Ріг став першим містом в Україні, яке запровадили безоплатний проїзд у комунальному транспорті для містян. Гості міста (та ті, хто відмовиться оформити «Картку криворіжця») сплачують за проїзд 2,5 гривні. Це найнижчий тариф в Україні

У Києві вартість пересування у міському пасажирському транспорті, який працює у звичайному режимі руху: в автобусі, трамваї, тролейбусі, фунікулері, міській електричці – 8 грн, а маршруткою до 10.

P.S. Інформацію зібрано за відомостями регіональних ЗМІ та офіційних сайтів місцевої влади.

Ігор Заіковатий

1 серпня, 2021