У Вінниці діяв «реабілітаційний центр», де людей утримували наче в’язнів (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці діяв «реабілітаційний центр», де людей утримували наче в’язнів (ФОТО, ВІДЕО)

У Вінниці та на Житомирщині правоохоронці виявили чотири заклади, які існували під вивіскою реабілітаційних центрів для алко- та наркозалежних. Там в умовах, наближених до в’язничних, утримували майже сотню осіб. Поліція затримала п’ятьох чоловіків, які підозрюються у незаконному позбавленні волі «пацієнтів».

У Вінниці та на Житомирщині правоохоронці виявили чотири заклади, які існували під вивіскою реабілітаційних центрів для алко- та наркозалежних. Там в умовах, наближених до в’язничних, утримували майже сотню осіб. Поліція затримала п’ятьох чоловіків, які підозрюються у незаконному позбавленні волі «пацієнтів».

Як повідомляють у відділі комунікацій ГУНП у Житомирській області, спільну спецоперацію силовики провели 23 травня. До неї залучалися оперативники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми та карного розшуку ГУНП Житомирщини, спецпризначенці КОРДу, рота поліції особливого призначення ГУНП та ТОР Управління патрульної поліції.

Функціонування так званих «центрів реабілітації» для алко- та наркозалежних осіб правоохоронці документували кілька місяців. Коли вдалося зібрати достатньо доказів злочинної діяльності, мережу «накрили». 

Так звані реабілітаційні центри затримані організували у приватних будинках Вінниці, у самому Житомирі та у передмісті. Керівник поліції Житомирщини В’ячеслав Печененко зазначив, що керманичі «центрів» не мали жодних дозвільних документів на зайняття реабілітацією та жодного відношення до медичної сфери, проте позиціонували себе фахівцями із психотерапії та наркології.

В один день поліція відпрацювала по всім адресам, «звільнила» близько 90 людей з різних куточків України. У Житомирі затримано 5 чоловіків віком від 30 до 40 років. Вони є вихідцями з Луганської та Донецької областей. Їх підозрюють в утриманні місць незаконного позбавлення волі людей. Тривають подальші заходи щодо встановлення інших осіб, причетних до вказаної незаконної діяльності.

Мережа «реабілітаційних центрів» працювала за доволі простою системою. В різних куточках держави у публічних місцях розповсюджувались оголошення про надання реабілітаційним центром допомоги у подоланні згубної залежності.

За словами начальника відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Олексія Рубана, звісно, до них звертались люди, родичі яких мали такі проблеми. У телефонній розмові обговорювались подальші деталі. Так звані волонтери центрів за окрему доплату виїжджали до будь-якого регіону і, застосовуючи як фізичний, так і психологічний вплив, або навіть обманом, забирали потенційного «пацієнта» до одного із закладів – до Вінниці чи під Житомир. Попередньо відомо, що у Житомирському районі та Вінниці розміщалися «філіали», а штаб-квартира організаторів «лікування» базувалася у самому Житомирі.

За словами Олексія Рубана, в залежності від готовності родичів оплатити «лікування», яке вартувало від 8 до 15 тисяч на місяць, обумовлювався і термін перебування у ньому. Однак замість обіцяної терапії люди фактично опинялися у неволі, де їх годували препаратами седативної дії без будь-яких лікарських призначень.

Проживали «в’язні» у кімнатах по кілька осіб в умовах казарменого положення. Лише іноді їх випускали у двір, але й там вони знаходились під пильним наглядом. Порушників так званого розпорядку карали. Усі документи, які були у них в наявності. Дзвінки та розмови по мобільниках також суворо контролювались. 

Продовжується розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України, у рамках якого встановлюються усі обставини та причетні до протиправної діяльності особи. За чинним законодавством за таку протиправну діяльність передбачено покарання – від 5 до 10 років позбавлення волі.