У Вінниці день народження Квітки Цісик відзначили прем'єрною виставою про співачку

Новини Вінниці / У Вінниці день народження Квітки Цісик відзначили прем'єрною виставою про співачку

У Вінниці на сцені обласного театру імені Садовського відбулася світова прем'єра про легендарну Квітку Цісик. Перший показ драми "Kvітка.Пісня наяву й у снах" пройшов 4 квітня у день народження американської співачки з українським корінням і був присвячений її 65-річчю .

У Вінниці на сцені обласного театру імені Садовського відбулася світова прем'єра про легендарну Квітку Цісик. Перший показ драми "Kvітка. Пісня наяву й у снах" пройшов 4 квітня у день народження американської співачки з українським корінням і був присвячений її 65-річчю.

Спектакль вінницьких акторів - це перша повномасштабна вистава про співачку Квітку Цісик. Адже досі на театральній сцені на її честь було здійснено тільки постановку театрального музичного монологу-притчі на одну дію "Я — Квітка" на вірші Тетяни Череп-Пероганич.

Роль Кесі, а саме так її називала американська рідня, зіграла актриса Тетяна Фролова. Аби бути схожою на Квітку, вона навіть змінила свою зачіску.

Актори відтворили момент із життя співачки, коли та дізналася про свій діагноз – рак молочної залози. Тоді лікарі сказали, що вона проживе три місяці. Молода мама, не опустила руки, а навпаки "спішила жити" і намагалася записати, якомога більше українських пісень. Прогнози лікарів не справдилися, і Квітка Цісик після того, як дізналася про свою хворобу, прожила ще сім років.

Вона мріяла заспівати в Україні, однак не судилося. У 1998 році вона померла, не доживши кілька днів до свого 45-річчя. Та під час прем'єри для вінничан вона таки співала. Адже протягом всієї вистави звучали фонограмні записи Квітки Цісик.

Ініціатором постановки у Вінниці став американський продюсер Алекс Гутмахер. Чоловік теж з українським, а точніше "одеським" корінням. Він лікувався від агресивної саркоми. Боровся із онкохворобою в одному центрі і в той же час, де з раком грудей лікувалася Квітка Цісик. Вони були незнайомі, однак саме тоді Алекс вирішив присвятити їй щось особливе, так і народився проект "Незабутня Квітка". В рамках нього та за підтримки обласної влади у 2016 році для Подільського регіонального центру онкології було придбано сучасний цифровий пересувний мамограф, який отримав назву "Квітка". З того часу мамограф їздить районами Вінниччини задля профілактики цієї онкопатології серед жінок.

Прем'єрний спектакль був благодійним. Частина зібраних коштів піде на придбання другого пересувного мамографа для Подільського регіонального центру онкології. Сертифікат на 100 тисяч гривень голова облдержадміністрації Валерій Коровій вручив після першого показу головному лікарю онкоцентру Володимиру Шамраю.

Вже 7 квітня, уривок із вистави "Kvітка.Пісня наяву й у снах" вінницькі артисти покажуть у Києві у Національній опері України, де відбудеться великий концерт до 65-річчя Квітки Цісик.