У Вінниці деякі голови ОСББ відмовляються відкривати укриття навіть для перевірки

Новини Вінниці / У Вінниці деякі голови ОСББ відмовляються відкривати укриття навіть для перевірки

Після трагедії у Києві, коли загинули дві жінки та дівчинка, які не змогли потрапити в укриття, по всім містам дана вказівка додатково перевірити стан таких приміщень, зокрема чи є туди вільний доступ. Виявляється, до деяких у Вінниці не пускають навіть перевіряльників.

У Вінниці здійснюється перевірка фактичного стану укриттів, які перебувають на балансі управлінських компаній «Бокуд» та «ЖЕО», а також будинків ОСББ, що входять до житлового фонду міста. У міськраді наразі констатують, що вже перевірено 158 споруд: 60 будинків ОСББ та 98 – «Бокуд» та «ЖЕО».

«Під час перевірок особлива увага приділяється стану інженерних мереж, наявності освітлення, стану ізоляції мереж теплопостачання та відсутність будівельного чи іншого сміття. Загалом у реєстр найпростіших укриттів Вінниці внесено 305 будинків ОСББ та 646 будинків, обслуговування яких здійснюють управляючі компанії», - йдеться у повідомленні Вінницької міськради.

Начальник відділу контролю апарату Артем Пасіченко зазначає, що за попередніми результатами перевірок, станом на 1 червня, виявлені недоліки на багатьох об’єктах, були усунені.

Однак, мають місце й серйозні проблеми з доступом до укриттів. Наприклад, голови ОСББ в будинках за адресами вулиця Порика, 5А та провулок Миколи Амосова, 28А взагалі відмовляються від контакту, а також не допускають перевіряючих на об’єкти та тримають підвальні приміщення закритими. Таким чином вони наражають на небезпеку мешканців всього будинку, які через такі дії не мають можливості сховатись під час повітряної загрози.

Нагадаємо, вранці 1 червня міський голова Сергій Моргунов закликав усіх, хто відповідає за укриття, тримати їх в належному стані та відкривати, щоб люди могли там сховатись.

Вінничан закликають не ігнорувати сигнал повітряної тривоги. Почувши його потрібно негайно пройти в укриття. З мапою укриттів можна ознайомитись за посиланням.

Також у випадку, якщо укриття утримується в неналежному стані або ж під час сигналу повітряної тривоги воно закрите, вінничани можуть залишити свою скаргу за посиланням або повідомити про це в «Цілодобову варту» за номерами: 15-60; 0-800-60-15-60; (0432) 65-15-60; (0432) 59-50-39; (0432) 60-15-60.

Олег Верлан

1 червня, 2023