У Вінниці через вимкнення світла дачники перекривали Соборну. Пошук варіанту відновлення електропостачання триває (ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці через вимкнення світла дачники перекривали Соборну. Пошук варіанту відновлення електропостачання триває (ВІДЕО)

Понад 15 хвилин вранці 26 серпня вінничани, які проживають у дачному масиві «Підлісне», що на Малих Хуторах, крокували по пішохідному переході на Соборній, паралізувавши рух транспорту. Так вони намагалися привернути увагу міської влади та громадськості до своєї проблеми, адже будинки людей вже тиждень відімкнені від електропостачання.

Понад 15 хвилин вранці 26 серпня вінничани, які проживають у дачному масиві «Підлісне», що на Малих Хуторах, крокували по пішохідному переході на Соборній, паралізувавши рух транспорту. Так вони намагалися привернути увагу міської влади та громадськості до своєї проблеми, адже будинки людей вже тиждень відімкнені від електропостачання.

Перекриттю центральної вулиці передувало обговорення напередодні в хабі «Місто змістів» та тривалий мітинг, під час якого понад сотню мешканців масиву не могли дійти до порозуміння із заступником міського голови Миколою Форманюком.

Чому люди вимагали «світла» від мерії? Акції під будівлею міськради передував діалог. У АТ «Вінницяобленерго» та ТОВ «Енера Вінниця» відключили електроенергію дачному масиву через ліквідацію юридичної особи - ГО «СТ «Підлісне», з якою була укладена угода про електропостачання, заяву голови ліквідаційної комісії про розірвання договору та заборгованість мешканців за електроенергію. Прямих договорів з постачальником у мешканців немає.

Коли ще існувала громадська організація, її актив звернувся до мерії з пропозицією допомогти з тим, аби усі послуги надавалися на загальних для вінничан умовах і відповідно за мінімальним тарифом. Людям порадили для початку ліквідувати ГО. Поки процес тривав змінилося законодавство, тепер для взяття на баланс усіх комунікацій потрібен час. Слід було зупинити ліквідацію. Однак, з розірванням договорів, дачники залишилися без світла і вони звинувачують у цьому перш за все порадинків…

Учора ситуацію з варіантами відновлення електропостачання представники мерії, АТ «Вінницяобленерго», ТОВ «Енера Вінниця», сектора Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у Вінницькій області обговорювали з ініціативною групою мешканців масиву. Була запропонована можлива «дорожня карта», яку представники дачного масиву мали обговорити зі своїми сусідами.

Енергетики та влада кажуть, що єдиним законним шляхом розв'язання є визначення або створення правонаступника ГО «СТ «Підлісне», яка отримає майно, договірну потужність, зможе замовити технічні умови з подальшим збільшенням потужностей. Тоді власники будинків зможуть укласти прямі договори.

Раніше договір про електропостачання було укладено між АТ «Вінницяобленерго» та ГО «Садове товариство «Підлісне», яке мало б отримати технічні умови на приєднання до систем розподілу електричної енергії та виконати їх. Після цього мешканці та абоненти ГО «СТ «Підлісне» могли б укласти прямі договори на постачання електричної енергії.

«Однак, наразі ГО «СТ «Підлісне» ліквідовано, а його правонаступник невизначений, як і балансоутримувача майна (лінії електропередачі, опори та трансформатори).  

Вінницька міська об’єднана територіальна громада може взяти на свій баланс зазначені мережі лише через рік, оскільки є процедура прийняття так званого  нічийного майна, визначена чинним законодавством. Представники міської ради, присутні на зустрічі, повідомили, що в обхід законодавства вирішити питання неможливо», - зазначають у мерії. 

Підтвердив заступник міського голови Микола Форманюк це пікетувальникам і під час мітингу. Але люди були ображені. Вони хочуть якнайшвидше отримати світло.

Після перекриття руху транспорту частина пікетувальників пішла на перемовини з керівництвом міста. Хочеться сподіватися, що сторони дійдуть до спільного знаменника.

«Все має бути в рамках закону! Світло у вас відновили... Маємо зробити так, щоб у вас завжди було світло без обмежень і по «державній» ціні. А хто із моїх три роки вам не допоміг, отримає належне», - наприкінці зустрічі з дачниками зазначив міський голова Сергій Моргунов.  

З майдану Незалежності мітингарі почали розходитися та здавати плакати близько 12.30.

Олег Верлан

26 серпня, 2020