У Вінниці автівку відомої правозахисниці заблокувала поліцейська машина, а люди у формі без посвідчень вимагали від жінки пояснень

Новини Вінниці / У Вінниці автівку відомої правозахисниці заблокувала поліцейська машина, а люди у формі без посвідчень вимагали від жінки пояснень

Вінницька лікарка та правозахисниця Світлана Побережець через Facebook та письмово звернулася до президента, ГБР, Офісу генпрокурора, Нацполіції, очільника МВС А.Авакова та керівництва місцевої поліції щодо залякування з боку правоохоронцями. За словами вінничанки, службова автівка 25 травня перегородила їй виїзд з подвір’я, а потім люди «у формі» без службових посвідчень, але зі зброєю, почали вимагати пояснень. З чим пов'язаний інтерес цих чоловіків до власної персони, жінка лише здогадується, проте їй не пояснили мету дій. І діалог з правоохоронцями виявився не за їх сценарієм…

Вінницька лікарка та правозахисниця Світлана Побережець через Facebook та письмово звернулася до президента, ГБР, Офісу генпрокурора, Нацполіції, очільника МВС А.Авакова та керівництва місцевої поліції щодо залякування з боку правоохоронцями. За словами вінничанки, службова автівка 25 травня перегородила їй виїзд з подвір’я, а потім люди «у формі» без службових посвідчень, але зі зброєю, почали вимагати пояснень. З чим пов'язаний інтерес цих чоловіків до власної персони, жінка лише здогадується, проте їй не пояснили мету дій. І діалог з правоохоронцями виявився не за їхнім сценарієм…

«Близько 12:20, я виїжджала з двору будинку, в якому я мешкаю, коли дорогу мені перегородив поліцейський мікроавтобус марки Ford Winner, номерні знаки… З мікроавтобусу вийшов чоловік, який був одягнутий у форму, схожу на поліцейську, він не представився, не показав мені своє службове посвідчення, а наказав мені припаркувати авто і вийти.

На моє прохання пред'явити службове посвідчення, він відповів, що забув його в службовому кабінеті. В той же самий час, до мене наблизився інший чоловік у формі, схожій на поліцейську, та заговорив до мене; на моє прохання пред'явити службове посвідчення, він відповів, що забув його в службовому кабінеті.

Отже, обидва чоловіки, що назвали себе поліцейськими, зупинили мій транспортний засіб та позбавили мене волі та свободи пересування, не мали при собі службових документів,але були озброєні.

Я почала хвилюватись, адже,попри тотальну недовіру громадян України до поліції, мені було важко уявити, що такого роду свавілля може відбуватись з боку силової структури, за фінансової підтримки платників податків-громадян України», - зазначає у соцмережі С.Побережець.

Продовжуючи пояснювати перебіг подій, вона наголосила, що «в цю саму мить цей орган (його представники), що мав би служити охороні моїх прав і свобод, ці мої права і свободи свавільно, в присутності чисельних свідків, серед білого дня, у надзвичайно людному місці, з особливим цинізмом та відчуттям абсолютної безкарності, порушував».

«Я зателефонувала на "102" та повідомила про злочин з боку невідомих громадян, що назвались співробітниками поліції. Один із затримавших мене чоловіків (пізніше з'ясувалось - ст. лейтенант ГУНП у Вінницькій області- Дрозд Ігор Олександрович), почав погрожувати мені затриманням та доставкою до відділення поліції задля з'ясування обставин.

В цей час з поліцейського мікроавтобусу вийшов ще один чоловік, який мав посвідчення на ім'я Зінченко В'ячеслава Борисовича, але він так і не зміг мені пояснити причини зупинки мого транспортного засобу, як і причини позбавлення мене волі та свободи пересування.

Тоді я запитала, чи можу їхати, але мені повідомили, що їхати я не можу, а маю дочекатись тих двох озброєних чоловіків, які сіли в легковик та поїхали за службовими посвідченнями поліцейських», - вказує вінничанка.

За її дописом, о 12:50 чоловіки повернулись з посвідченнями ГУНП у Вінницькій області на ім'я Дрозд Ігор Олександрович та Годунко Олександр Анатолійович.

«Дрозд Ігор Олександрович відібрав у мене письмові пояснення, так і не повідомивши мені причину позбавлення мене свободи пересування, мої права, зокрема, моє право скористатись нормами ст. 63 Конституції України. Мої письмові пояснення містяться у додатку до цього допису», - уточнила Світлана Юріївна.

Вона додала, що «направила письмову заяву про злочин з боку співробітників ГУНП у Вінницькій області на ім'я Президента України, міністра внутрішніх справ України, начальника ГУНП у Вінницькій області, генерала поліції 3-го рангу Педоса Юрія Володимировича». За словами жінки, цього ранку, виїжджаючи з дому, вона збиралася навідати свою хвору 82-річну маму.

В коментарях пані Світлані задавали питання щодо мети та цілей її зупинки, адже жінка є відомою правозахисницею, удовою Дмитра Гройсмана, багаторічного очільника «Вінницької правозахисної групи»… На думку вінничанки, її банально вирішив залякати сусід, тому покликав «друзів у формі». Також стало відомо, що до неї завітала слідчо-оперативна група. Але чому?..

NaПарижі сподівається на оперативну реакцію обласного главку щодо інциденту на подвір’ї біля будинку С.Побережець та «відібрання» у неї пояснень.   

P.S. Після виходу публыкації пост С.Побережець прокоментували у поліції Вінницької області та пояснилои редакції, що його можна додати до матеріалу як офіційний коментар. Тому додаємо...

«За фактом викладеної у вашому пості інформації щодо некоректної поведінки поліцейських та перебування їх під час виконання службових обов’язків без службових посвідчень начальником ГУНП призначено службове розслідування.

Разом з тим повідомляємо, що за інформацією Вінницького відділу поліції, до них надійшло повідомлення про вчинення крадіжки металевого накриття з прибудови будинку. Для з’ясування усіх обставин та встановлення осіб, причетних до правопорушення, поліцейські виїхали на місце події та опитували мешканців будинку, у якому Ви проживаєте. Вас також поліцейські мали опитати, як свідка. За фактом крадіжки відкрито кримінальне провадження за ст.185 КК України. По закінченні службового розслідування Вас проінформують про його результати», - зазначають в обласному главкові. 

На коментар відреагувала і пані Світлана. Вона уточнює, що мова йде «не про некоректну поведінку поліцейських, а про залякування та перевищення посадових повноважень».

Новини Вінниці / У Вінниці автівку відомої правозахисниці заблокувала поліцейська машина, а люди у формі без посвідчень вимагали від жінки пояснень   Новини Вінниці / У Вінниці автівку відомої правозахисниці заблокувала поліцейська машина, а люди у формі без посвідчень вимагали від жінки пояснень   Новини Вінниці / У Вінниці автівку відомої правозахисниці заблокувала поліцейська машина, а люди у формі без посвідчень вимагали від жінки пояснень   Новини Вінниці / У Вінниці автівку відомої правозахисниці заблокувала поліцейська машина, а люди у формі без посвідчень вимагали від жінки пояснень   Новини Вінниці / У Вінниці автівку відомої правозахисниці заблокувала поліцейська машина, а люди у формі без посвідчень вимагали від жінки пояснень   Новини Вінниці / У Вінниці автівку відомої правозахисниці заблокувала поліцейська машина, а люди у формі без посвідчень вимагали від жінки пояснень
Олег Верлан

26 травня, 2020