У Вінниці апеляційний суд залишив під вартою таджика, якого шукав Інтерпол за участь у війні з режимом Асада у Сирії

Новини Вінниці / У Вінниці апеляційний суд залишив під вартою таджика, якого шукав Інтерпол за участь у війні з режимом Асада у Сирії

Сьогодні у Вінниці апеляційний суд залишив під вартою громадянина Таджикистану, якого Інтерпол розшукував за участь у бойових діях в Сирії. Правоохоронці Таджикистану інкримінують своєму співвітчизнику «незаконне втягнення та участь громадян Республіки Таджикистан та осіб без громадянства у збройних формуваннях, збройному конфлікті або військових діях на території інших держав».

Сьогодні у Вінниці апеляційний суд залишив під вартою громадянина Таджикистану, якого Інтерпол розшукував за участь у бойових діях в Сирії. Правоохоронці Таджикистану інкримінують своєму співвітчизнику «незаконне втягнення та участь громадян Республіки Таджикистан та осіб без громадянства у збройних формуваннях, збройному конфлікті або військових діях на території інших держав». Знайшли людину вінницькі силовики у Козятині, де він працював продавцем.

Встановлено, що 2008 року чоловік здобув релігійну освіту в університеті Аль-Азгар у Єгипті. Потім захопився ідеєю створення "ісламського халіфату" та поїхав до Сирії воювати з режимом Асада.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницького апеляційного суду, кримінальну справу проти нього на батьківщині порушили у квітні 2018 року. В аже у червні таджика почав шукати Інтерпол. У серпні чоловік приїхав в Україну. Спочатку він жив на Хмельниччині. Згодом – у Козятині. Там працював продавцем у магазині одягу та взуття.

«Чоловік має посвідку на постійне проживання в Україні, але прокурор на судовому засіданні припустила, що вона – підроблена. Виданий документ був уже після присвоєння іноземцеві «червоної картки» Інтерполу. Тож, аби перевірити його, каже, потрібні тиждень-два. Затримали ж підозрюваного 30 липня цього року в Калинівській прокуратурі. Наступного дня до обласної прокуратури надійшов запит про видачу Х., а другого серпня Вінницький міський суд своїм рішенням застосував щодо підозрюваного запобіжний захід – тримання під вартою для забезпечення видачі особи (екстрадиційний арешт) до Республіки Таджикистан. Ухвала, з якою й погодився апеляційний суд, діятиме ще 25 днів. Тим часом триває екстрадиційна перевірка обставин, що можуть перешкоджати видачі ймовірного злочинця», - йдеться у повідомленні пресслужби Вінницького апеляційного суду.

Фото пресслужби Вінницького апеляційного суду