У Вінниці апеляційний суд повернув право на квартиру дитині-сироті

Новини Вінниці / У Вінниці апеляційний суд повернув право на квартиру дитині-сироті

Вінницький апеляційний суд задовольнив апеляційні скарги служби у справах дітей, молодої відповідачки та її адвоката у справі про житло. Раніше суд першої інстанції визнав, що дитина-сирота втратила право на квартиру, оскільки більше ніж півроку не проживала там… Рішення міськсуду скасоване, а нове повертає право дівчини на нерухомість.

Як повідомляє пресслужба ВАС, у міськсуді розглядався позов родича щодо втрати дівчиною прав на житло. І бу підтриманий. В апеляційній інстанції у задоволенні позову відмовили.

«Адвокат на судовому засіданні зауважив: суд першої інстанції неповно з’ясував обставини, що мають значення для справи. Так, на час ухвалення рішення відповідачка С. була неповнолітньою, мала статус дитини-сироти та тимчасово була влаштована в чужу сім’ю.  До речі, в суді першої інстанції орган опіки й піклування до справи не залучали, хоча його участь в цьому випадку – обов’язкова.

Позивач указував на те, що дівчина втратила право користування житлом, бо не мешкала в ньому понад пів року без поважних причин. Однак вичерпного переліку останніх законодавство не встановлює. Тож це питання вирішує суд у кожному конкретному випадку, враховуючи обставини справи», - йдеться у повідомленні.

Апеляційний суд дійшов висновку, що відповідачка втратила зв'язок зі спірним житлом у неповнолітньому віці не з власної волі. Вона не могла скористатися своїм правом на вибір та зміну постійного місця проживання через те, що залишилась без батьківського піклування й набула статусу дитини-сироти.

Макс Мельник

6 жовтня, 2022