У Вінниці агроміністр Милованов на форумі зазначив, що слідкуватиме за врожаями зі спутника, та отримав порцію невдоволення ринком землі від фермерів

Новини Вінниці / У Вінниці агроміністр Милованов на форумі зазначив, що слідкуватиме за врожаями зі спутника, та отримав порцію невдоволення ринком землі від фермерів

Сьогодні до Вінниці завітав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.  Офіційна мета візиту міністра до Вінниці - участь в «Земельному форумі», неофіційна – популяризація закону про ринок землі, про болючі точки закону та шляхи, якими їм можна вирішити.

Сьогодні до Вінниці завітав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов. Офіційна мета візиту чиновника до Вінниці - участь в «Земельному форумі», неофіційна – популяризація закону про ринок землі, про болючі точки закону та шляхи, якими їх можна вилікувати.

Засідання відбувалося в колишньому інституті кормів, а нині картоплі. Актова зала на 230 місць була забита вщент. Правда, на захід зареєструвались 176 осіб, які представляли Вінницьку область – депутати обласної та районних рад, голови РДА, керівники агропідприємств та очільники аграрних спілок та асоціацій Вінниччини. Було і громадські активісти, які прийшли на форум трошки помітингувати. Форум розпочався із запізненням, що вже стало певною традицією візиту столичних гостей.

До присутніх зі словами привітання звернувся голова Вінницької обласної державної адміністрації Владислав Скальський. Далі Тимофій Милованов розпочав презентацію. Він зупинився на найбільш проблемних статтях, прийнятого у першому читанні закону про ринок землі. В трійцю проблем, за версію посадовця, увійшли – фінанси, визначення кругу осіб, які можуть купувати землю, та концентрація землі в одних руках.

Щодо фінансів, то вони вже найближчим часом мають бути доступними – у вигляді кредитних коштів. Міністр зазначив, що розробляється механізм компенсації відсотків за кредитом в розмірі облікової ставки НБУ чи одноразова компенсації тіла кредиту у розмірі облікової ставки.

Тобто, якщо фермер візьме в банку кредит у мільйон гривень, йому будуть впродовж певного терміну компенсувати відсотки або зразу віддадуть 15% суми кредиту. У такому разі фермеру доведеться сплачувати позику власними силами. Довгострокова державна компенсація буде розтягнути на роки.

«Років на 5, але я б, звичайно, хотів на 30, йдуть дебати», - повідомив  міністр.

Теза не справила жодного враження на слухачів і не знайшла відгуку залу, тож посадовець перейшов до емоцій.

«Я хочу, щоб українці були власниками на своїй землі! Я вам клянуся, що так і буде!», - наголосив Тимофій Милованов.

Натомість із залу гучно вигукнули: «Нас і так усе влаштовує». Коментар міністр пропустив і продовжив презентацію, але фермери вже зайняли чітку оборону, пробити яку було доволі важко.

«Ми передбачили боротьбу з рейдерством, дерегуляцію у сфері землеустрою та запровадження електронних торгів. Орендар матиме переважне право купівлі. Наприклад, якщо під час аукціону вартість лоту в кілька разів піднімається, і орендар говорить, що може сплатити таку ціну, то саме він є переможцем аукціону», - зазначив міністр.

В залі знову незадоволено загуділи, прикинувши, як «фейкові» покупці будуть піднімати ціну на аукціоні, щоб витрусити з орендаря усе можливе.

Та посадовець запевнив, що така ситуація неможлива і далі  учасники форуму перейшли до обговорення в режимі відкритого мікрофону.

Зазначимо, фермери, які працюють на землі і обробляють 100-150 гектарів, були б не проти купити ділянку, але більшість з них реально не мають грошей,  тим більше що конкуренція в секторі доволі суттєва. Тож перш за все запитали у гостя за чесні правила гри та податки.

«Ось, наприклад в селі працює кілька господарств без договорів і без податків – збирають гроші на купівлю землі. Як ви з цим будете боротися?», - запитав фермер із села Борівка Чернівецького району.

Відповідь не всі оцінили.

«За допомогою супутника. Ми будемо відслідковувати, якщо на землю немає угоди, але там щось росте, то будемо направляти туди податкових інспекторів», - відповів міністр.

Далі виступив  фермер, депутат Вінницької облради, очільник сільськогосподарської асоціації Сергій Лановик.

«Реформа не на часі, йде війна, а ви виставляєте на продаж державні землі, це може призвести до втрати незалежності. До того ж не витримує критики положення, що іноземці не зможуть купувати землю. У законі є положення, що до 2024 року не можуть купувати землю юридичні особи з іноземним капіталом. Скажіть, що за ці 4 роки може кардинально змінитися в Україні. Ви не думаєте над тим, як підтримати місцевих виробників, ви запускаєте сюди іноземців. На чому будуть працювати наші діти?», - наголосив Сергій Лановик.

Він зазначив, що обробляє 150 га землі, і якщо купуватиме гектар по 5 тисяч доларів, тобто за сьогоднішнім курсом 125 тисяч, то просто потрапить до боргової ями і роками працюватиме не на розвиток фермерства, а на сплату кредиту.

Солідарні з ним були й інші фермери, які зазначали, що або вони виганяють усіх робітників, які стають на «біржу» і всі гроші вкладають в землі... Та навіть при таких умовах конкурувати з агрохолдингами вони не зможуть.

Пан Милованов зазначив, що на сьогодні сума у 5 тисяч доларів сильно перевищена (тож оптимістам, які сподівають продати свої "черноземи" варто трішки знизити апетити та задуматись). Правда, посадовець не назвав вартість гектару, продовжував наполягати на тому, що прийняті закони - це благо для України.

Зал натомість гудів вигуками: «Ви не боїтесь, що власника заганяють в кредитну кабалу! Ви нас не чуєте! Земля та надра згідно Конституції належить українському народові!»...

Люди аплодували. Міністр пив воду. Дискусія досягла точки кипіння. Тимофію Милованову згадали все – і відсутність вітання на День сільгоспвиробника, і ліквідацію міністерства аграрної політики, і небажання спілкуватись з людьми під час нещодавнього мітингу, який відбувся під стінами Верховної Ради в день голосування «земельного» закону.

Правда, міністру все ж таки вдалося знайти підтримку залу. Григорій Калентник, екс-нардеп, який очолював аграрний комітет ВР за часів Януковича, доволі аргументовано розкритикував кілька положень «земельного» закону. Зокрема, отримання пільгових кредитів, якими можуть скористатись лише наближені до влади люди.

Тимофій Милованов відповів, «що, звичайно, вам відніше»  і зразу ж зазначив, що саме через «колишніх» в Україні тормозиться ринок землі. Зал зааплодував на підтримку міністра.

Пристрасті трохи вгамувала хвилина мовчання, якою присутні згадали жертв Голодомору 1932-1933 років. Та далі дискусія продовжлиась з новою силою. Фермери наполягали на тому, що ринок не на часі, і закон потрібно відкликати.

Натомість міністр наполягав на тому, що не можна гаяти часу і є рік, за який можна буде «все почистити» - тобто допрацювати закон. Ось так на дисонансі, під вигуки «Ганьба» та невдоволення залу і завершився «форум». 

Марина Карабай

22 листопада, 2019