У Варшаві Байден назвав Путіна «м'ясником» і сказав, що той «не може лишитися при владі».

Новини Вінниці / У Варшаві Байден назвав Путіна «м'ясником» і сказав, що той «не може лишитися при владі».

Візит Джо Байдена до Варшаві остаточно ставить хрест на контактах Вашингтону з Москвою. Американський лідер після спілкування з українськими дітьми-біженцями назвав президента РФ «м’ясником», а потім під час звернення заявив, що той не може «лишитися при владі». Втім, ні НАТО, ні США не планують відкрито змістити російського лідера.

«Диктатор, який намагається збудувати імперію, ніколи не зуміє знищити любов людей до свободи. Груба сила ніколи не зітре їхню волю до свободи», - заявив Байден в польській столиці.

На його думку, «Україна ніколи не стане перемогою для Росії».

«Вільний народ відмовляється жити у безнадійному й темному світі. Попереду буде краще, світліше майбутнє, збудоване на правилах і демократії, майбутнє, сповнене надії й світла, гідності й порядності, свободи і можливості. Заради Бога, цей чоловік не може лишитися при владі», - запевнив лідер США.

У промові Байден закликав демократії світу гуртуватися задля боротьби проти диктаторів та насилля авторитарних режимів. Він запевнив, що США та західний світ стоїть на боці України.

Коли американський президент виступав перед громадянами у Варшаві, російські окупанти завдавали ракетних ударів по Львову. Це такий собі «привет» від Москви.

Слова Байдена на східній «околиці» Північноатлантичного альянсу означають, що Штати готові до чергової «холодної війни» із санкціями. Проте їх союзники не настільки одностайні в цьому рішенні. Якщо Байден показує, що з Путіним нема про що розмовляти, то Шольц, Макрон, Орбан та декілька інших лідерів європейських країн не відмовляться від спілкування з Кремлем.

Олег Верлан

26 березня, 2022