У Вапнярці на Вінниччині планують розібрати бетонний обеліск загиблим для вивільнення місця для нового парку

Новини Вінниці / У Вапнярці на Вінниччині планують розібрати бетонний обеліск загиблим для вивільнення місця для нового парку

На Вінниччині, а саме у смт Вапнярка, планують розібрати обеліски з іменами вапнярчан, які не повернулися додому у Другій світовій війні і створити парк відпочинку.

На Вінниччині, а саме у смт Вапнярка Томашпільського району, планують розібрати обеліски з іменами вапнярчан, які не повернулися додому у Другій світовій війні і створити парк відпочинку.

У ФБ-спільноті "Вапнярська об’єднана громада" з'явилось звернення, про створення парку (скверу) для відпочинку у селищі по вулиці Грушевського. Адже, на вказаному місці відсутні самі поховання солдат вапнярчан, які воювали під час Другої світової війни, натомість встановлені обеліски пам’яті.

У процесі реалізації проєкту, будуть демонтовані обеліски, а на їх місці встановлять дві сучасні, гранітні плити із списком солдат, які будуть розташовані у цьому оновленому парку.

Ініціатори проєкту пояснюють мету перетворення.

"Мета реконструкції? Вивільнення простору для відпочинку родин, молоді, дітей громади. Приходячи у парк на державні свята, кожен із нас зможе принести квіти пам’яті до гранітної, меморіальної плити, запалити світло, також це буде місце збереження шани про бойову славу", – йдеться далі у дописі.

Дана ініціатива викликала жваве обговорення.

"Давно у моїй рідній Вапнярці потрібно створити парк відпочинку. Ці пам'ятники - це ж не могили. Вони зайві, ніхто там нікого не поминає. Просто купа бетону. Саме тут хочеться бачити парк, приїздити і пишатися Вапняркою так, як я зараз пишаюся нашим хмільницьким парком. Є багато цікавого, що можна запозичити", – пише в коментарях уродженка Вапнярки Оксана Гавура.

Висловлюються й пропозиції обрати інше місце для парку.

"Район колишнього клубу залізничників - найкраще місце для парку в центрі селища: там і дерева, і літня сцена, а також установлений дитячий майданчик (хоч огороджений металевим парканом), також можна фонтан зробити і дійсно набагато краще буде, ніж біля кладовища і дороги. Крім того, потрібно думати про всіх мешканців селища щодо місця розташування парку", – пише Ірина Гонтарук.