У Тульчині на Вінниччині вирішили позбавитися пам’ятників Суворову та Пушкіну

Новини Вінниці / У Тульчині на Вінниччині вирішили позбавитися пам’ятників Суворову та Пушкіну

На сесії Тульчинської міської ради депутати підтримали рішення про демонтаж пам’ятників, які пов’язані з імперським чи радянським минулим. На такий крок депкорпус пішов після суспільного резонансу.

Зазначимо, у російській історії Тульчин завжди займав особливе місце. З містом пов’язували полководця Суворова, який тут мешкав, Пушкіна та «декабристів», адже саме у подільському містечку базувалось «Південне товариство». Тому до останнього часу «російське минуле» переважало над постатями композитора Леонтовича та графа Потоцького, з якими теж безпосередньо пов'язаний Тульчин.

Не дивно, що у Тульчині встановлено два пам’ятники Суворову (у центрі та поблизу ветеринарного коледжу) і пам’ятний барельєф (у приміщенні пошти), а також погруддя Пушкіну. Також у місті є меморіальний комплекс червоноармійцям, які можуть бути причетними до червоного терору на Вінниччині у 1918-1920 роках…

Відверто кажучи, доволі значна частина жителів Тульчина не розуміє, кому заважають пам’ятники, до яких з дитинства усі звикли. Однак, бути осередком ворожої російської культури тепер теж комільфо.  

Тож 30 листопада на позачерговій сесії усі присутні у залі 26 депутатів підтримали ініціативу щодо демонтажу пам’ятників, пов’язаних з країною-агресоркою.

Як пояснив deputaty.in.ua міський голова Валерій Весняний, поки їх перенесуть на територію комунального підприємства благоустрою. В подальшому місцева влада планує навіть здати на металобрухт, а отримані кошти передати для ЗСУ.  

«Ми намагалися дотриматися процедури: обговорення між місцевими ГО, депутатські комісії і от - рішення сесії. Також прийняли звернення до Президента та Уряду про заборону УПЦ Московського патріархату», - зазначив очільник міста.

Нагадаємо, з обшуків у митрополита Тульчинського Іонафана (Єлецьких) почалась потужна компанія з безпекових заходів СБУ у різних єпархіях УПЦ МП.

Макс Мельник

2 грудня, 2022