У центрі Вінниці художник з Нової Каховки створив мурал про своє місто з віртуальним доповненням

Новини Вінниці / У центрі Вінниці художник з Нової Каховки створив мурал про своє місто з віртуальним доповненням

Нова Каховка – це Україна. Містяни виходили на протести проти російської окупації попри вибухи та репресії. Художник Максим Кільдеров хоче поділитися відео зі свого тимчасово окупованого міста з вінничанами, тому прикрасив муралом прохід у двір будинків на вулиці Соборній. Також на двох стінах встановлено таблички з QR-кодами, за яким всі можуть переглянути відзняті ним сюжети про боротьбу Нової Каховки із загарбниками.

«Кожен, хто перейде за посиланням, може відчути те, що відбувається на окупованих територіях. Також Макс збирає кошти доля допомоги та евакуації своїх земляків», - розповіла на відкритті муралу голова ГО «Мистецьке об’єднання Плай» Олександра Венславовська.

Розписано лише дві стіні - це 25% від площі локації. Саме 25% жителів залишилось проживати у Новій Каховці з початку російської навали.

Чому мурал складається лише з літер і відсутні символи Нової Каховки – Дніпро, ГЕС?..

«Нова Каховка просто написана багато разів. Як я можу привернути увагу до міста, якщо не розписати велику частину стіни?.. Я – не класичний митець, для мене концепція набагато важливіша. Це своєрідний літопис. Дві стінки вже мають доповнену віртуальну реальність. Перша – початок окупації, прильоти. А на другій ви дізнаєтесь про  «чудову пісню» від нашого ексмера Володимира Коваленка, який 15 років беззмінно керував і лише вчора поїхав до Запоріжжя: «Не говорите мне «прощай», не говорите». Мені здається у Запоріжжі від СБУ до нього будуть питання. Це інсайд… Потроху я буду доповнювати літопис – до звільнення міста», - пояснив NaПарижі новокаховський художник.

Переселенець впевнений, що написавши багато разів «Нова Каховка» всі дізнаються про таке місто, дізнаються, що там вмирають люди, його звільнять.

«Так, у нас не так як у Маріуполі, але у Новій Каховці своя трагедія. Про усі міста треба говорити. Чорт забирай, у Новій Каховці проблема не менша, але вона інша», - зауважив Максим Кільдеров.

Зазначимо, раніше цей прохід прикрашали написи «Жыве Беларусь!». Тепер їх немає. Чому так? Як пояснив вінничанин Богдан, який мешкає у будинку, півтора роки тому напис було знищено. То краще «замінити» на інший.