У трьох училищах Вінниччини створять Центри професійної досконалості за кошти Євросоюзу

Новини Вінниці / У трьох училищах Вінниччини створять Центри професійної досконалості за кошти Євросоюзу

Сьогодні, 7 серпня, робоча група відібрала три заклади професійної освіти Вінниччини, які візьмуть участь у міжнародного проєкті зі створення Центрів професійної досконалості. Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.

Сьогодні, 7 серпня, робоча група відібрала три заклади професійної освіти Вінниччини, які візьмуть участь у міжнародного проєкті зі створення Центрів професійної досконалості. Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.  

Загалом участь у відборі взяли 11 закладів профтехосвіти області. 1 серпня за результатами першого засідання робочої групи були відібрані 5 закладів, які сьогодні боролися за місце в проєкті.

У підсумку шляхом таємного голосування було обрано три найбільш заклади які й візьмуть участь у проєкті: Вище професійне училище №41 м. Тульчин, ДПТНЗ «Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище», ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг».

За словами заступника голови Вінницької ОДА Ігоря Івасюка, Угоду між Україною та Європейською Комісією про фінансування Програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» було підписано 17 грудня минулого року. Загальний бюджет проєкту складає 58 млн євро.

«Для нас це важливий крок вперед. Адже вказана допомога насамперед буде спрямована на підвищення ефективності реформ в області професійно-технічної освіти в Україні; покращення якості та привабливості професійно-технічної освіти як для жінок, так і для чоловіків, а також збільшення її відповідності потребам ринку праці, у тому числі для подолання гендерної сегрегації ринку праці. В свою чергу, Міністерством освіти і науки України повідомлено про те, що  в рамках зазначеної Програми розпочато реформування системи професійної (професійно-технічної) освіти, а саме створення Центрів професійної досконалості, для яких узгоджено перелік пріоритетних професій», - розповів Ігор Івасюк.

Центри професійної досконалості будуть сучасними інноваційними закладами, які забезпечуватимуть: навчання за гнучкими програмами для усіх вікових категорій; створення та функціонування кваліфікаційних центрів для підтвердження результатів формальної, неформальної та інформальної освіти; формування сучасного освітнього середовища та інформаційно-комунікативного простору професійної (професійно-технічної) освіти.

Кошти програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» мають бути спрямовані на  придбання та встановлення обладнання і матеріалів; будівництво або реконструкцію ЦПД та їх інфраструктури.

Сергій Маламура

7 серпня, 2019