У суді погодилися, що «перше в житті пиво» юної вінничанки не є підставою штрафувати її матір

Новини Вінниці / У суді погодилися, що «перше в житті пиво» юної вінничанки не є підставою штрафувати її матір

Вінницький апеляційний суд 17 листопада скасував постанову міського суду, якою мати дівчини притягнуто до адміністративної відповідальності за неналежне виховання дочки, та закрив провадження у справі.

Вінницький апеляційний суд 17 листопада скасував постанову міського суду, якою матір дівчини притягнуто до адміністративної відповідальності за неналежне виховання дочки, та закрив провадження у справі.

Як повідомляють у пресслужбі суду, неповнолітня вінничанка зі своїми друзями розпивала пиво у дворі багатоповерхівки. Правоохоронці склали протокол на матір дівчинки, адже вважали, що саме жінка не належним чином виховувала доньку, через що та порушила заборону на розпиття напоїв у громадських місцях.

Дії правоохоронців підтримали у міському суді. Жінка була не згодна з накладанням санкцій, тому подала апеляційну скаргу. Вона вважає, що в її діях складу адмінправопорушення немає.

На судовому засіданні вінничанка запевняла, що її шістнадцятирічна дочка добре навчається в школі та відвідує додаткові заняття. Алкоголь же тоді пила вперше у житті. Через це виховні бесіди з дівчиною провели і вдома, і в поліції. Правоохоронці ще й склали протокол про адміністративне правопорушення, який вже розглянув міський суд.

Додамо, що за діяння, передбачені частиною 1 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, перша інстанція призначила матері 850 гривень штрафу.  

Це рішення й скасував апеляційний суд.

«Самі по собі зазначені у протоколі відомості про те, що дочка позивачки розпивала пиво у дворі житлового будинку не можуть бути достатньою підставою для висновку, що вона як матір не виконує обов’язки по вихованню дитини або ухиляється від них», – йдеться, зокрема, у постанові апеляційної інстанції.

До речі, з початку року ВАС розглянув уже п’ять справ про неналежне виховання дітей: три – закрив, скасувавши постанови, в решті – апеляційну скаргу повернув особі, яка її подала, та змінив рішення місцевого суду: замість штрафу – попередження.

Макс Мельник

17 листопада, 2020