У Стрижавській колонії на Вінниччині недоплачують засудженим за роботу

Новини Вінниці / У Стрижавській колонії на Вінниччині недоплачують засудженим за роботу

Адміністрація Стрижавської виправної колонії №81, що на Вінниччині, не дотримується державних гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати засудженим. Про це за матеріалами проведеної перевірки повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Адміністрація Стрижавської виправної колонії №81, що на Вінниччині, не дотримується державних гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати засудженим. Про це за матеріалами проведеної перевірки повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

У відомстві стверджують, що це негативно впливає на стан зменшення заборгованості за виконавчими документами щодо погашення завданих внаслідок вчинення злочинів державі чи потерпілим збитків.

«Ігноруючи вимоги ч. 2 ст. 118 Кримінально-виконавчого кодексу України, згідно якої засуджені до позбавлення волі, які мають заборгованість за виконавчими документами, зобов’язані працювати в місцях і на роботах, які визначаються адміністрацією колонії, до погашення такої заборгованості, станом на грудень поточного року не працевлаштовано 21 із 55 засуджених вказаної категорії», - зазначають у прокуратурі.

Виявлено в ході перевірки колонії й інші порушення. Зокрема, при застосуванні до засуджених заходів заохочень. Посадовими особами виправної установи належним чином не вивчається поведінка засуджених. Не забезпечено їх права на пенсійне забезпечення, а також не вжито достатніх заходів до оформлення паспортів.

Окрім того, системними в прокуратурі називають порушення організації режиму та охорони, умов тримання і контролю за поведінкою засуджених, внаслідок чого вони мають можливість користуватися забороненими предметами та речами, вчиняють значну кількість правопорушень.

«Висновки службових розслідувань за фактами вилучення заборонених предметів носять формальний характер без встановлення шляхів їх надходження. Зазначене призводить до того, що засуджені й надалі демонструють неправомірну поведінку. Цього року ними вчинено понад 500 правопорушень, майже вдвічі більше зареєстровано кримінальних проваджень порівняно з 2019 роком.

Внаслідок проведення неналежної соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими, вивчення їх поведінки за період відбування покарання, комісією установи приймаються необґрунтовані рішення про можливість застосування до них пільг, передбачених ст. ст. 81, 82 КК України. Судами через передчасне направлення колонією відповідних клопотань відмовлено в застосуванні таких пільг трьом засудженим», - повідомляють у прокуратурі.

Нині начальнику колонії вказано невідкладно усунути виявлені порушення та притягнути винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.