У Стамбулі підписали «зернові угоди»: без розмінування та нагляду росіян

Новини Вінниці / У Стамбулі підписали «зернові угоди»: без розмінування та нагляду росіян

У Стамбулі підписано дві угоди по «зерновому коридору». На одній з Туреччиною та ООН стоїть підпис міністра інфраструктури Олександра Кубракова, на іншій – дзеркальній – очільника Міноборони РФ Сергія Шойгу.

Раніше радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в Twitter пояснив, що «Україна не підписує жодних документів з Росією».

«Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. Росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН», - пояснив він.

За словами Подоляка, російські кораблі не будуть супроводжувати судна з зерном, а в українських портах не буде представників РФ. У разі провокацій - негайна відповідь з боку військових.

Також всі судна будуть перевірятися спільними групами у водах Туреччини, якщо виникне така потреба.

З боку Туреччини документи подписав міністр оборони Хулусі Акар, від ООН — генеральний секретар Антоніу Гутерріш.

Кремлівські ЗМІ, які підтвердили підписання, вказують, що домовленість не передбачає військового супроводу, порти не розмінують, адже є безпечні фарватери, а росіяни отримають доступ до суден лише на зворотному шляху, як представники групи нагляду разом з турками та українцями. Тобто коли судна будуть порожніми.

Експорт українського зерна розпочнеться за кілька тижнів з портів Одеси, Південного та Чорноморська. Термін дії угод – 120 днів, і він може бути продовжений.  

Олег Верлан

22 липня, 2022