У сотнях лісних об’єктів на Вінниччині екологи хочуть заборонити збирати ягоди та гриби

Новини Вінниці / У сотнях лісних об’єктів на Вінниччині екологи хочуть заборонити збирати ягоди та гриби

Держекоінспекція підготувала проект постанови Кабінету міністрів про затвердження нових штрафів, які будуть визначати розмір шкоди для природно-заповідного фонду від незаконних рубок та пошкодження дерев та рослинності, знищення газонів та клумб, несанкціонованої заготівлі сіна або випасу худоби, збору лікарських рослин, ягід та грибів без спеціальних дозволів, полювання, проїзду транспорту, самовільного захоплення землі та інше.

Про це на своїй сторінці у Facebook сповістив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Так, наприклад, за зрубане дерево в степовій зоні прийдеться заплатити від 257 гривень до майже 18,3 тисяч, в залежності від діаметру. В інших зонах такса буде становити – від 227 до 16,8 тисяч. Кожний незаконно пошкоджений кущ оцінили в 227-683 гривні. За пошкодження рослинності віком до 5 років прийдеться заплатити від 182,3 до 227,8 тисяч із розрахунку на гектар площі. Якщо ж вік рослин більший – від 227,8 до 273,4 тисяч.

Пошкодження газонів Кабмін оцінив в 198-320 грн за квадратний метр. Клумби тарифікують в залежності від сортів квітів. Кущ піонів – 168 грн, інші квіти – 91 грн за одну рослину.

Самовільна заготівля сіна обійдеться порушнику від 11,4 тисяч до більш ніж 50 тисяч із розрахунку на гектар площі. Випас худоби – від 251 до 754 гривень (в залежності від виду тварин).

За пошкодження водоростей прийдеться заплатити від 75 до 415 гривень із розрахунку за кілограм маси в залежності від виду.

Випалювання сухої водно-болотної рослинності буде коштувати порушнику до 7,6 тисяч гривень за гектар.

Один гриб, зрізаний без дозволу, коштуватиме 75 гривень. Збір лікувальних трав – 30 гривень за квітку, ягід – 378 гривень за кілограм, горіхів – 1154 грн/кг.

Вже за несанкціоноване полювання такси будуть серйознішими. Наприклад, олень європейський коштуватиме браконьєру майже 45,6 тисяч гривень, кабан – 30,4 тисячі, бобер – близько 8 тисяч, лисиця – 7,2 тисячі і т.і.

Рибалка без дозволу в залежності від улову обійдеться від 83 гривень за одного карася до майже 12,5 тисяч за гібрид осетрових риб.

Навіть за знищення жаби-ропухи доведеться заплатити 130 гривень, озерні жаби коштують дешевше – 14 гривень за одну.

Якщо ви розчавите жука-гноєвика, то заплатите 22 гривні, якщо богомола – 58 гривень.

Зазначимо, природно-заповідний фонд лише Вінницької області налічує понад сотню позицій. Чіткі межі ділянок, приміром, заказників, у натурі не визначені. Особливо складне це у випадку з урочищами. Тому як і кого каратимуть у разі погодження ініціативи? Крім того, механізм отримання погодження на «заборонену» діяльність у межах цих ділянок у нашій країні завжди перетворюється на корумпований. Це така традиція.   

Олеся Рудницька

29 грудня, 2021