У Штатах пояснили ідею контрнаступу ЗСУ на півдні та її довгострокову перспективу

Новини Вінниці / У Штатах пояснили ідею контрнаступу ЗСУ на півдні та її довгострокову перспективу

При обмежених засобах не слід чекати стрімкого просування українських військових на півдні країни, однак, «сутність» контрнаступу у середньостроковій чи довгостроковій перспективі має суттєво «спустошити» російські угрупування. У США пояснили стратегію та тактику ЗСУ.

В Wall Street Journal присвятили публікацію контрнаступу ЗСУ, який формально розпочався наприкінці серпня. Видання наголошує, що навіть не відвойовуючи значних позицій, Київ може домогтися прогресу, змусивши Росію, серед іншого, розкрити розташування своїх військ і баз постачання; зайняти оборонну позицію або відвести війська з інших регіонів країни. Україна також може отримати розвіддані про російські підрозділи, їх вразливість і готовність до бою.

Американській аналітики переконані, шо у ЗСУ поки немає ресурсів для швидкого наступу. Замість цього, військові прагнуть послабити передові російські сили, одночасно використовуючи далекобійну артилерію і ракети для ураження стратегічних об'єктів в тилу.

За оцінками західних офіційних осіб, у Херсоні та його околицях перебувають близько 20 тисяч окупантів. Україна сподівається відвоювати регіон, не вступаючи в криваві вуличні бої.

Як пише WSJ, американський генерал-лейтенант Стівен Твітті, який раніше обіймав посаду заступника голови Європейського командування США, підтвердив виданню, що не чекає масованої атаки ЗСУ.

«Ми побачимо кілька місць дислокації невеликих підрозділів, які завдадуть шкоди російським військовим і стануть відмінним способом боротьби», - сказав він.

Твітті підкреслив, що при такому типі боїв потрібно дивитися на довгострокову перспективу, а не чекати негайних результатів.

Саме така стратегія перекреслює плани Путіна поряд з проблемою Кремля у перекиданні додаткових ресурсів в Україну.

Так, російський опозиційний політик Геннадій Гудков наголошує, що Кремль сподівається на втому Заходу від війни та відмову допомагати Україні. Путін сподівається на це та погодження на його умови миру через власне бачення світу.

Опозиціонер наголосив, що глава Кремля намагається уникнути будь-якого масштабного програшу на полі бою, який може бути розцінений як поразка Росії.

«Головна мета Путіна - вийти з війни так, щоб зберегти владу. Він готовий пожертвувати всім, але не своїм іміджем переможця. Навіть якщо він «прихоплює» територію Донецька та Луганська, він скаже: «Ви бачите? Вони стали на коліна в результаті. Ми – великі. Ми воювали з усім світом. Що нам Україна? Ми її однією лівою. Світ воював із нами руками України. Світ її озброїв, там було багато іноземних легіонів. Ми – велика Росія. Ми отримали контроль над Донецьком, Луганськом та Крим наш», - пояснив думки Путіна Гудков.

Водночас, Гудков висловив упевненість, що Путін готовий виводити війська з України та закінчувати війну. Проте російський лідер сподівається диктувати світові власні умови світу, щоб «нагодувати» росіян наративами про те, що «велика Росія принизила цілий світ і змусила його торгуватися».

Між тим, через такий світогляд російського диктатора у Вашингтоні кажуть, що Кремль не готовий завершувати війну, адже ніхто не погодиться з його сьогоднішніми умовами.

Олег Верлан

4 вересня, 2022