У школах та гуртожитках Вінниці перебуває більше тисячі біженців

Новини Вінниці / У школах та гуртожитках Вінниці перебуває більше тисячі біженців

Якщо ще тиждень тому Вінниця переважно виконувала роль місця, де біженці лише могли перепочити вночі, а з ранку рухались далі на захід, то тепер все більше людей з охоплених війною регіонів вирішують залишитися у місті довше.

Тисячі українців щодня тікають від війни, яку розв'язала РФ проти України. Більшість людей шукають прихисток у безпечних регіонах країни або ж за кордоном. Щодня дедалі більше людей з різних міст України прибувають до Вінниці. Останніми днями найбільше їдуть з Харкова, Сум, Києва, Чернігова та Маріуполя.

Директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко розповідає, що біженців, які тікають від обстрілів та вибухів, у Вінницькій громаді продовжують приймати цілодобово. Людей годують, пропонують теплі речі і ночівлю.

«Здебільшого до нашого міста приїздять жінки та діти. Чимало людей після ночівлі у Вінниці вирушають далі. Станом на вечір 15 березня у школах та гуртожитках ПТНЗ Вінниці прийняли 1408 людей, з них - 271 дитина. На ранок залишились 1053 людини, серед них – 211 дітей. Зазначу, що все більше переселенців вирішують залишатися у Вінниці. Наразі у місті більше трьох діб перебуває 632 біженці, з них 129 - діти», - говорить Оксана Яценко.

За даними ООН, вимушеними біженцями стали близько 3 млн українців. Жінки з дітьми тікають від війни до Європи, але й там вже «немає місць». Як і у західних регіонах України. Тому, ймовірно, люди вирішують залишатися у відносно безпечній Вінниці. Адже хоча у місті часто лунають сирени, проте «прилітають» ракети рідко.

Олеся Рудницька

16 березня, 2022