У семи інтернатних закладах Вінниччини правозахисники виявили порушення

Новини Вінниці / У семи інтернатних закладах Вінниччини правозахисники виявили порушення

У пʼяти інтернатах, пансіонаті та центрі терапії, розташованих на Вінниччині, моніторингова група виявила низку порушень. Про це на сторінці у Facebook повідомив Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у центральних областях Валерій Ольховий.

У пʼяти інтернатах, пансіонаті та центрі терапії, розташованих на Вінниччині, моніторингова група виявила низку порушень. Більш того, в одному із закладів правозахисники викликали підопічному швидку допомогу через його стан. Про це на сторінці у Facebook повідомив Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у центральних областях Валерій Ольховий.

Так, у Вороновицької філії «Обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» не здійснюють гемолітичний контроль за підопічними, які приймають препарат «Клозапін» та його аналоги.

«Сімейний лікар, з яким укладено декларацію, взагалі не відвідує своїх клієнтів. Так, під час візиту виявлено підопічну з підвищеною температурою тіла, яка за записом лікаря психіатра, трималась протягом 6 днів. Проте сімейним лікарем не вжито жодних заходів реагування», — написав Валерій Ольховий.

У Стрижавському дитячому будинку-інтернаті на матрацах деяких підопічних замість медичної клейонки була пакувальна плівка. А ще не дотримано норми житлової площі на особу.

Порушення виявили також у Центрі терапії залежностей «Соціотерапія» Вінницької облради.

«Для фізичного гамування пацієнтів, у палатах інтенсивної терапії використовуються підручні засоби, які не сертифіковані та можуть призвести до травмування пацієнтів», — зазначає В.Ольховий.

Також моніторинговій групі пацієнти повідомили, що за весь період перебування у стаціонарі закладу вони не виходять на прогулянки та їм заборонено виходити за межі відділення.

У КЗ «Антопільський психоневрологічний інтернат» виявлено, що підопічні інтернату не отримують медичної допомоги у зв’язку із соматичними захворюваннями.

«Під час візиту виявлено підопічного з онкологічним захворюванням, який з 2018 року не отримував консультацій онколога, йому не виконувались лабораторні та інструментальні методи обстеження та не призначено відповідного лікування», — вказав уповноважений ВР.

Недоліки виявили й у КЗ «Жмеринський психоневрологічний інтернат». Підопічні з паховою грижею та тромбофлебітом нижніх кінцівок не отримують належної медичної допомоги.

А ті, хто тривалий час приймають препарат з діючою речовиною «колозапін», не отримують належного гемолітичного контролю з метою попередження побічних наслідків прийому препарату.

Як пише Валерій Ольховий, у Яришівському психоневрологічному інтернаті підопічний із гострим порушенням мозкового кровообігу перебував у безпорадному стані.

«Медичним персоналом закладу не вживалось жодних заходів з надання йому належної медичної допомоги. Лише на вимогу моніторингової групи було викликано бригаду швидкої медичної допомоги та підопічного госпіталізовано до районної лікарні», — йдеться у дописі Ольхового.

Також деяким підопічним не забезпечують належне обстеження та призначення лікування. Дехто поскаржився про застосування до них фізичного насильства з боку персоналу.

Недоліки виявили й у Брацлавському психоневрологічному будинку-інтернаті.

«Маломобільним підопічним понад 3 місяці не забезпечувалася можливість перебування на свіжому повітрі, в корпусі наявний стійкий неприємний запах. Не дотримано норм житлової площі на особу, деякі кімнати є прохідними», — пише правозахисник.

За результатами моніторингового візиту листи з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків та порушень буде надіслано керівництву закладів, Вінницькій облдержадміністрації, а також на адресу Міністерства соціальної політики України.

Фото Facebook Валерія Ольхового