У селі на Вінниччині відмовилися від встановлення пам’ятного знаку «Борцям за волю України»

Новини Вінниці / У селі на Вінниччині відмовилися від встановлення пам’ятного знаку «Борцям за волю України»

У Вахнівській сільраді Липовецького району Вінницької області відмовили у виділенні земельної ділянки для встановлення пам’ятного знаку «Борцям за волю України» на честь битви, що відбулася поблизу села у 1920 році. Тоді місцевий загін розгромив червоноармійців. Депутати не дали згоду, та й на сході селі ідея з увіковічення пам’яті земляків не знайшла підтримки.

У Вахнівській сільраді Липовецького району Вінницької області відмовили у виділенні земельної ділянки для встановлення пам’ятного знаку «Борцям за волю України» на честь битви, що відбулася поблизу села у 1920 році. Тоді місцевий загін повстанців розгромив червоноармійців. Депутати не дали згоду, та й на сході селі ідея з увіковічення пам’яті земляків не знайшла підтримки.

Як зазначив депутат Вінницької облради Володимир Барцьось у Facebook, ще у минулому році його місцева влада запевняла, що цілком підтримує ідею встановлення пам’ятника за кошти меценатів. Адже 100 років тому поруч з селом відбулася непересічна подія.

Тоді між с. Брицьке і Вахнівка козаки та повстанці під проводом отаманші Марусі – Олександри Соколовської розгромили червоний продзагін, який відбирав у селян зерно. Загинуло кілька десятків червоноармійців.  

«До речі, в Липовці досі стоїть обеліск цим порубаним злодіям, які «полягли за владу рад», - зазначає В.Барцьось, який вийшов з ініціативою вшанування пам’яті повстанців.

За його словами, раніше сільська голова Г.Нагорна, окремі депутати сільради, актив громади навіть брали участь у просвітницькій роботі щодо вшанування учасників тих подій. Саме тому виникла ідея на честь цього переможного бою спорудити пам'ятний знак «Борцям за волю України» і її керівництво села підтримало.

Маючи усне погодження очільників Вахнівки, наприкінці 2019 року Володимир Барцьось направив офіційного листа до сільради, але відповіді не отримав. З «другої спроби» йому відповіли, що пропозицію щодо визначення земельної ділянки не підтримали місцеві депутати та громада на сході села.

«Як тільки питання від розмов перейшло в площину конкретної справи, керівництво села включило задній хід, зайнявши ворожу до засад української державності, чинного законодавства позицію. Таке враження, що в цьому селі окопалися комуністи-українофоби або доморощені денаціоналізовані малороси, які начхали на пам'ять українців, знищених совєтською владою під час Голодоморів і репресій», - написав депутат.

Він обіцяє, що не залишить справу та добиватиметься вшанування пам’яті однодумців отаманші Марусі.