У російській Держдумі визнали провал у війні з Україною. Що криється за мовчанням Путіна?

Новини Вінниці / У російській Держдумі визнали провал у війні з Україною. Що криється за мовчанням Путіна?

Перший заступник голови комітету нелегітимної Державної думи РФ у справах СНД Костянтин Затулін поскаржився, що Росія не змогла досягти жодної з цілей, заради яких розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Один з ідеологів «руського миру» публічно визнав провал політики Путіна. Тобто під диктатором хоча й повільно, але хитається стільчик. А він мовчить. Недолугі заяви прессекретаря Пєскова про те, що «все за планом», не діють навіть на найвідданіших прихильників влади.

Розкритикував «СВО» Затулін під час виступу на форумі «Яка Україна нам потрібна?», який проходив у Москві. Відповідне відео з'явилося у соцмережах.

Російський політик відкрито зізнався, що мета широкомасштабного вторгнення полягала в тому, щоб «досить швидко розвалити українську державу». Але, за його словами, цей план зірвався, бо від початку був нереальним.

Хіба це не докір Кремлю?

«Які у нас були цілі, офіційно заявлені на початку військової операції? Ви всі пам'ятаєте – денацифікація, демілітаризація, нейтралітет України та захист мешканців Донецької та Луганської народних республік, які весь цей час страждали. По якому з цих пунктів ми досягли результатів на сьогоднішній день? Ні за яким», - резюмував він.

Затулін також додав, що деякі з цих пунктів втратили зміст, адже Україна ніколи не буде нейтральною – за будь-якої влади. Він підкреслив, що вже не важливо залишиться Зеленський на Банковій чи оберуть нового президента. Для Росії Україна втрачена.

Але Затулін залишається прихильником війни, «поки Росія не вийде на ті межі, які б дозволили відрізати Україну від моря і таким чином загрозу відвести від Криму, від Кавказу та всього іншого».

Політик не приховує переляку. Нагадаємо, у російських пропагандистів істерика триває ще й через події у Бєлгородській області.

У той же час у Путіна не дають суспільству та оточенню диктатора чітких відповідей на питання «а що далі?», а пропагандистська машина втрачає контроль. Вона не працює в унісон з Кремлем. То чому мовчить Путін, чому росіянам не кажуть, що відбувається? Схоже, верхівка влади включно з президентом не мають відповідей. І це відчувають ті, хто роками молився на Путіна. Вони відчувають, що їхній лідер у розпачі, не здатний контролювати все, тому потрохи відвертаються. Такою, до речі, є доля будь-якого диктатора.

Що криється за мовчанням Путіна? Численні російські телеграм-канали постійно пишуть про погіршення здоров’я диктатора, про те, що він закриває засідання без висновків.

Як наслідок, російські еліти шукатимуть нові кандидатури на вибори у 2024 році. Саме критика найвідданіших вказує на втрату Путіним контролю. А черговий провал на полі бою може остаточно розсварити еліти.    

Олег Верлан

4 червня, 2023