У Раді хочуть підвищити штрафи окремим власникам автівок

Новини Вінниці / У Раді хочуть підвищити штрафи окремим власникам автівок

Власників автомобілів, вартість яких перевищує 85 тисяч доларів, штрафуватимуть у десятикратному розмірі. Про це йдеться у законопроекті №7026. про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо підвищення відповідальності на дорозі для власників елітних автомобілів.

Метою проекту є підвищення відповідальності на дорозі для власників елітних автомобілів. Передбачено запровадження поняття «елітний транспортний засіб» – легковий автомобіль, середньоринкова вартість якого перевищує 375 розмірів встановлених законом розмірів мінімальних заробітних плат (включно).

З 1 січня розмір мінімалки в Україні складає 6500 грн. Таким чином елітний автомобіль мають особи, якщо ціна складає 2 437 500 грн. Тобто приблизно 85 000 доларів.

Штрафувати у десятикратному розмірі пропонують за:

  • випуск в експлуатацію транспортних та інших пересувних засобів з перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах;
  • порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами;
  • експлуатацію водіями транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах;
  • перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху; невиконання водіями вимог про зупинку тощо.

Наприклад, на сьогодні перевищення швидкості в населених пунктах більше ніж на 20-50 км/год карається штрафом у 340 грн, тобто для власників елітних автомобілів ця цифра складатиме 3400 грн.

Макс Мельник

10 лютого, 2022