У приватній колекції вінничанки близько сотні старовинних вишиванок (ФОТО)

Новини Вінниці / У приватній колекції вінничанки близько сотні старовинних вишиванок (ФОТО)

Вінничанка Тетяна Рихліцька близько 10 років колекціонує і досліджує сорочки Східного Поділля. Відшуковує їх по світу, а що не може викупити і повернути до України — відтворює на фотографіях.

Вінничанка Тетяна Рихліцька близько 10 років колекціонує і досліджує сорочки Східного Поділля. Відшуковує їх жінка по всьому світу, а що не може викупити і повернути до України — відтворює по світлинам.

Як розповіла "Суспільному" колекціонерка, її вишиванки розповідають про звичаї і традиції наших пращурів. Наприклад, дитячі вишиванки створювали із дорослих сорочок.

"В цих сорочках виходили заміж, іноді одягали на великі свята, коли хворіла дитина — загортали. І дуже часто в них ховали. Я хочу відтворити кожну сорочку, яку неможливо показати, завезти в Україну. Така в мене мета. І потім надрукувати в книжках схеми і сорочки, які ніколи не повернуться в Україну", — розповідає Тетяна Рихліцька.

У кожної сорочки пані Тетяни є індивідуальний номер, який вноситься до записника, та кожна з них окремо досліджується та описується.

Зібрані сорочки майстриня перебирає щоліта, просушує, зберігає в спеціальних кофрах, що пропускають повітря, і нікому не дозволяє міряти. Бо то, каже, історія, і до неї потрібно ставитись відповідно.

Скільки вишила сорочок сама, пані Тетяна не знає. Запевняє, що давно і лік втратила. Також вона однозначно проти переробляння старовинних сорочок:

"Їх потрібно зберігати і відтворювати. А різати і переробляти, додавати до інших, — то не правильно", - додає пані Тетяна.

Коли відтворить все зібране в колекції, планує організувати виставку, на якій будуть як збережені людьми вишиванки, так і понівечені ними.

Новини Вінниці / У приватній колекції вінничанки близько сотні старовинних вишиванок (ФОТО)Новини Вінниці / У приватній колекції вінничанки близько сотні старовинних вишиванок (ФОТО)Новини Вінниці / У приватній колекції вінничанки близько сотні старовинних вишиванок (ФОТО)Новини Вінниці / У приватній колекції вінничанки близько сотні старовинних вишиванок (ФОТО)Новини Вінниці / У приватній колекції вінничанки близько сотні старовинних вишиванок (ФОТО)
Ірина Заіковата

20 травня, 2021