У Придністров’ї створюють військову інспекцію, яка перевірятиме стан справ в армії

Новини Вінниці / У Придністров’ї створюють військову інспекцію, яка перевірятиме стан справ в армії

У невизнаній «ПМР» за ініціативою «президента» Вадима Красносєльського вирішили створити військову інспекцію, підпорядковані напряму «міністру оборони». За формальними причинами криється, ймовірно, необхідність у тотальній ревізії стану справ в «оборонціі», яка на паперах нібито боєздатна, а як надійшов наказ з Москви, виявилася розкраденою.

Як повідомляють «офіційні» придністровські ЗМІ, «парламентський комітет із законодавства, захисту прав і свобод громадян сьогодні провів засідання, на якому розглянув у першому читанні пакет законодавчих ініціатив щодо військової інспекції». Її створять у структурі «Збройних сил ПМР».

На «законодавчому» рівні хочуть прописати, що «військова інспекція – це орган, який забезпечуватиме захист життя, здоров'я, прав та свобод військовослужбовців». До складу нової структури увійдуть військові комендатури, автомобільні інспекції, гауптвахти та органи дізнання.

«Однією з найважливіших функцій інспекції стане проведення дізнання у справах про всі злочини, скоєні військовослужбовцями, громадянами, що проходять військові збори та армійським цивільним персоналом. Також цей орган отримає право проводити розгляди за матеріалами про грубі дисциплінарні провини та застосовувати дисциплінарний арешт до військовослужбовців. У пояснювальній записці зазначається, що створення військової інспекції звільнить від дізнання та розшуку військовослужбовців командирів військових частин та офіцерів», - йдеться у повідомленні.

Навіть розмиті формулювання вказують на те, що на «міноборони» невизнаної «республіки» чекає аудит, а всіма справами щодо військових будуть займатися виключно інспектори.

Нагадаємо, наприкінці квітня у «ПМР» раптово сталися кілька «терактів», в яких звинуватили сусідів, натякаючи на дії України, хоча чітко вимальовувався почерк російських спецслужб. Тирасполь намагалися втягнути у війну з Україною для відкриття другого фронту з боку Одеси. У Придністров’ї не всі поділяли войовничі настрої, але стан справ – неготовність воювати власних «ЗС», непідготовленість аеродрому у Тирасполі тощо – звів нанівець ідею росіян. Кажуть, що на папері «армія ПМР» була потужною, а виявилося, що більшість обладнання розікрали. Тож тепер, щоб розібратися, чому так сталось, та спробувати навести лад, Красносєльський змушений був ініціювати створення «військової інспекції».    

Олег Верлан

10 червня, 2022