У Придністров’ї погрожують Молдові відновлення бойових дій

Новини Вінниці / У Придністров’ї погрожують Молдові відновлення бойових дій

У сусідній з Вінниччиною невизнаній «ПМР» почали погрожувати Кишиніву війною. Про загострення відносин, яке провокує бойові дії, заявив очільник «МЗС» підконтрольного Росії регіону Віталій Ігнатьєв.

Як зазначає пропагандистське агентство «РІА Новости», рішення Молдови про вихід із угоди 1992 року про мирне врегулювання конфлікту у Придністров'ї може призвести до початку бойових дій у регіоні.

За словами «міністра зовнішніх справ» невизнаної «Придністровської Молдавської республіки», якщо у Кишиневі ухвалять рішення про вихід з підписаної раніше угоди, то це може спричинити початок бойових дій.

Крім того, Ігнатьєв сказав, що «миротворчі сили» Росії є «єдиним ефективним засобом» для стабільності в регіоні та забезпечення безпеки для півмільйонного населення Придністров'я, серед яких 220 тисяч громадян РФ».

Раніше, в українській розвідці скептично ставились до того, що придністровські та російські військові підуть війною з боку Дністра на Україну. Не бачили активності і у Молдові.

Зазначимо, угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту у Придністров'ї було підписано 21 липня 1992 року між президентом Росії Борисом Єльциним та головою Молдови Мірчею Снігуром. Наразі ситуацію на кордоні з Придністров'ям контролюють сили, серед яких 402 російські військовослужбовці, 492 придністровські, 355 молдавських та десять військових спостерігачів з України.

Складається враження, що Тирасполь почав шантажувати керівництво Молдови, сподіваючись на поступки і юридичне визнання «ПМР».

У той же час російські політики постійно голосно мріють про загарбання півдня України та Молдови.

Олег Верлан

21 липня, 2022