У понад 150 вінницьких багатоповерхівок встановили систему автоматичного відкриття замків в укриттях

Новини Вінниці / У понад 150 вінницьких багатоповерхівок встановили систему автоматичного відкриття замків в укриттях

Вінниця стала першим містом в Україні, де почали запроваджувати систему автоматичного відкриття укриттів під час повітряної тривоги. Процес встановлення систем автоматичного укриття замків сховищ у місті розпочався влітку з освітніх закладів. Наразі автоматичні замки уже є у 53 закладах шкільної та дошкільної освіти і 4 ПТУ, які мають зовнішній вхід в сховище. А близько півтора місяця тому системи автоматичного відкриття замків почали встановлювати й у житловому секторі.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

«Загалом, на даний час ми маємо уже понад 200 встановлених систем автоматичного відкриття дверей в укриття під час повітряної тривоги. Сюди входять ліцеї, садочки, деякі заклади культури, заклади спорткомітету, окремі укриття, розташовані на базі комунальних підприємств, деякі підліткові клуби за місцем проживання, а також житлові будинки тощо», – розповідає директор КП «Вінницький інформаційний центр» Сергій Бригадир.

Серед перших багатоквартирних будинків система автоматичного відкриття замків була встановлена в укритті ОСББ за адресою вулиця Л.Ратушної, 16.

«Це дуже добрий та зручний механізм. Як тільки лунає сигнал «тривога», двері в укриття автоматично відкриваються, а відповідне сповіщення приходить мені на телефон, - розповідає голова правління ОСББ «Ратушна -16» Світлана Андріївна Тарногродська.

Після того, як лунає «відбій», двері так само самі автоматично зачиняються. Коли у людини є потреба потрапити в укриття в той час, як не має тривоги, вона може скористатися «фізичними» ключами або може відкрити замок за допомогою телефона.

«Також ми надали доступ до укриття сусідній піцерії, адже ми маємо бути свідомі з того, що ситуації можуть бути різними, і в разі реальної небезпеки кожен повинен мати можливість перебувати в безпеці. Інше питання, що зараз дедалі менше людей спускаються в укриття, але така можливість має бути в усіх охочих. Так, тут можуть виникнути певні перестороги, але система влаштована так, що щоразу, коли хтось заходить в укриття, я маю відповідне сповіщення, тому ця система досить зручна ще й в плані охоронної функції», - зазначає вона.

Наразі системи автоматичного відкриття замків в найпростіші укриття установлені вже в понад 150 вінницьких багатоповерхівок, які мають окремий вихід на вулицю та мешканці яких проявили розуміння ситуації.

«Головна ідея в тому, щоб під час повітряної тривоги кожен охочий міг безперешкодно пройти в найближче укриття. Оскільки фізично забезпечити цей процес доволі важко, було прийняте рішення автоматизувати цей процес. На сьогодні в сховищах, які визнані придатними, ми обстежили стан дверей в усіх багатоповерхівках, бо монтувати замки можна лише на металеві двері, та відповідно виконуємо подальші заплановані роботи», - пояснює директор департаменту житлового господарства Віталій Місецький.

За його словами, мета - забезпечити встановлення системи автоматичного відкриття замків у більшості будинків, які мають вхід в укриття зовні. Але без відповідної підтримки мешканців, виконувати ці роботи складно.

Олеся Рудницька

26 вересня, 2023