У Подільському регіональному центрі онкології застосовують 3D-технології в лікуванні хворих з раком порожнини рота

Новини Вінниці / У Подільському регіональному центрі онкології застосовують 3D-технології в лікуванні хворих з раком порожнини рота

Сьогодні медицина не те що активно дивиться в бік 3D-технологій, а широко їх застосовує. Вони давно зробили прорив в охороні здоров'я і відіграють велику роль при лікуванні пацієнтів різного профілю. Тривимірні методики роблять своєрідну «тиху революцію», що змінює підходи лікування і в галузі онкології. Зокрема, нині 3D-друк надає безліч нових можливостей. Так, завдяки ньому стали можливі багато складних операцій, в тому числі, пересадка зроблених за індивідуальними параметрами імплантатів чи кісткових аутотрансплантатів для пластичного заміщення післяопераційних дефектів.

Сьогодні медицина не те що активно дивиться в бік 3D-технологій, а широко їх застосовує. Вони давно зробили прорив в охороні здоров'я і відіграють велику роль при лікуванні пацієнтів різного профілю. Тривимірні методики роблять своєрідну «тиху революцію», що змінює підходи лікування і в галузі онкології. Зокрема, нині 3D-друк надає безліч нових можливостей. Так, завдяки ньому стали можливі багато складних операцій, в тому числі, пересадка зроблених за індивідуальними параметрами імплантатів чи кісткових аутотрансплантатів для пластичного заміщення післяопераційних дефектів.

Не могли не скористатися сучасними можливостями і лікарі Подільського регіонального центру онкології. Команда онкохірургів відділення пухлин голови та шиї онкоцентру вже рік виконує хворим пластику за допомогою 3D-технологій. Мова йде про усунення післяопераційних дефектів, пояснює лікар хірург-стоматолог Жанна Блеснюк, коли при пухлинах порожнини рота доводиться видаляти фрагмент нижньої щелепи, який замінюють власним ребром пацієнта, що лікується від важкої недуги.

«У відділенні пухлин голови та шиї Подільського регіонального центру онкології впроваджуються нові методики, які практикують у клініках світу. Пластична та реконструктивна хірургія для відновлення дефектів голови та шиї, реконструкції щелепи та язика поступово вийшла на новий рівень, ми ж запроваджуємо новинки в своїй практиці. Наразі використовуємо, наприклад, 3D моделювання для віртуального хірургічного планування оперативного втручання та 3D-друк для покращення функціонального та косметичного результату оперативних втручань» , - розповідає Жанна Блеснюк.

Тобто, при підготовці та проведенні цієї складної операції активно використовують хірургічні моделі, надруковані на 3D-принтері, які зроблені на основі знімків комп'ютерної томографії пацієнта. Моделі дозволяють працювати лікарям з максимальною точністю, а сам імплант ідеально підходить хворому. Цей багатоетапний процес став можливий завдяки співпраці з асистентом кафедри хірургії N2 Вінницького національного медичного університету  ім.Пирогова Олексієм Ліхіцьким. Він за допомогою комп'ютера проводить розрахунки обсягу дефекта щелепи, а вже далі під нього розраховує об'єм і точні розміри імпланта, який підходить до дефекта, як «ключ до замка» та згодом здійснює друк моделей на 3D-принтері.

До того ж, каже Жанна Блеснюк, тепер об'ємні оперативні втручання виконують з прогнозованим естетичним результатом. Також завдяки віртуальному хірургічному 3D-моделюваню операцію виконують лікарі в рази швидше.

«Раніше ми робили операції, так би сказати «всліпу», не знали що видалимо, який буде дефект і чим будемо його замінювати. Завдяки віртуальному хірургічному 3D-моделюваню тепер можемо це все розпланувати і вже йдучи в операційну, знаємо, як будемо відновлювати видалену частину щелепи та дефект м'яких тканин. Адже метою оперативного втручання є не тільки радикальне видалення пухлини, а й відновлення неперервності та анатомічної форми щелепи, простіше кажучи, зберегти по можливості її природну форму. Щоправда, неваскуляризовані кісткові аутотрансплантати використовуються для пластичного усунення невеликих (4 см) дефектів щелепи», - наголошує Жанна Блеснюк.

За словами лікаря онкоотоларингола відділення пухлин голови та шиї Подільського онкоцентру Ігоря Феджаги, в лікуванні хворих з раком порожнини рота 3D-технології відіграють ключову роль, оскільки з їх допомогою можливо відновити частково видалену нижню щелепу, створити каркас, відновити контур і об'єм обличчя. Ключову роль в успішному застосуванні реконструктивних операцій відіграє застосування комплексів переміщених живих тканин в порожнину рота, які забезпечують приживлення пластин виготовлених з допомогою 3D-технологій. Крім того, дозволяють відновлювати м'які тканини – язик, дно порожнини рота, що забезпечує високі функціональні результати у таких пацієнтів. Мова йде зокрема про можливість повноцінного харчування, зрозумілість мови та ін.

За словами завідуючого відділення пухлин голови та шиї ПРЦО Валерія Орлова, дану методику лікарі постійно удосконалюють, використовуючи при пластичній операції тканини кісткового трансплантата з різних областей пацієнта, не лише з ребра, а й з клубової кістки. Та головне каже онколог, завдяки ЗD-технологіям у багатьох пацієнтів з'явився реальний шанс на лікування, відтак врятоване життя та покращення його якості.

«Раніше таким хворим проводили променеве лікування і хіміотерапію. У когось був ефект від цього, а в когось - ні. Нерідко доводилося говорити пацієнтам, що ми нічим не можемо їм допомогти, адже потрібно видаляти більшу половини щелепи, або дна ротової порожнини. Тоді хворий не може ні їсти, ні говорити. Проблема в тому що, чимало пацієнтів, через свій страх, а подекуди безвідповідальність до свого здоров'я, приходять до лікарів на запущиних стадіях раку. Коли пухлина розрослася та пустила метастази. А інколи хворі у яких злоякісні новоутворення порожнини рота займаються самолікуванням, думаючи що «полосканням» вилікуються. Якщо говорити мовою цифр, то у Вінницькій області рак органів порожнини рота діагнустується своєчасно, тобто на першій стадії у 42% пацієнтів, частка занедбаних випадків становить 25,6%», - констатує Валерій Орлов.

Завідувач відділення пухлин голови та шиї наголошує, якщо ви виявили при самообстеженні зміни на слизовій губ та ротової порожнини, у вигляді плям або виразок, чи біль, який тривалий час не проходить, необхідно негайно звернутись до лікаря.

«Важливо, що на обстеження потрібно йти у спеціалізовані лікарні, зокрема такий як наш Подільський онкоцентр. Тут  є сучасне обладнання, та фахівці з досвідом, щоб вчасно встановити діагноз. Також сформовано мультидисциплінарний підхід до лікування, тобто, командою спеціалістів (хірург, радіолог, хіміотерапевт та інших), виробляється тактика лікування онкохворих у кожному індивідуальному випадку, опираючись на сучасні європейські стандарти лікування онкопатології. Бо своєчасне, а головне правильне, лікування передракових захворювань дозволяє запобігти раку ротової порожнини, а виявлення пухлини на ранніх стадіях збільшує шанс на одужання хворого», - уточнює Валерій Орлов.

Загалом в Україні щороку вперше виявляють понад 2,7 тисяч нових випадків пухлин органів ротової порожнини. На Вінниччині щорічно діагноз рак органів ротової порожнини чують в середньому 130 мешканців регіону. Переважна більшість (85%) чоловіки. До того ж, спостерігається безперервне зростання захворюваності на рак язика та слизової оболонки ротової порожнини, клінічний перебіг яких характеризується особливою агресивністю.Точні причини, які ініціюють ріст ракових клітин у роті, невідомі. Проте доведено, що до факторів виникнення раку ротової порожнини належить нездорова звичка палити, надмірне вживання алкоголю, незадовільний гігієнічний стан ротової порожнини, карієс зубів, недосконалі ортопедичні конструкції (зубні протези). До групи ризику захворіти на рак ротової порожнини також входять, ті хто має сімейний анамнез цього типу раку. Якщо це ваш випадок, вам як нікому рекомендовано проходити медичне обстеження один раз на рік.