У планах Росії заморозити війну на півроку: Москва збирає піхоту, але обмежена в іншій техніці

Новини Вінниці / У планах Росії заморозити війну на півроку: Москва збирає піхоту, але обмежена в іншій техніці

Сочинська зустріч Р.Ердогана з В.Путіна, ймовірно, стосувалась не лише двосторонніх відносин, газу та будівництва АЕС. Для Москви важлива посередницька місія Анкари у перемовинах. З їх початком можна добитися замороження конфлікту. У «перепочинку» зацікавлена Росія, адже поки вдається зібрати по тюрмам, депресивним регіонам та за оголошеннями сотні тисяч піхотинців, але «гарматне м'ясо» - це «план Б» для Кремля. Пауза, як впевнені у Кремлі, дозволить залишити Україну без партнерів, які «втомляться допомагати».

Мабуть, навіть у РФ були здивовані поведінкою Ердогана. Після 4-годинних перемовин з Путіним, під час яких турецький лідер торкався лише до філіжанок з кавою та чашок з чаєм, він вилетів на батьківщину, не залишившись на пресконференцію та вечерю.

У той же час офіційна Анкара заявила, що без перемовин з Путіним досягти миру не вийде. Тобто слід шукати точки дотику з нинішньою російською владою.

Як повідомляє агентство «Анадолу», після зустрічі турецький лідер сказав лише про розблокування вивезення зерна. Інші теми не стосувались України. Натомість Ердоган зазначив, що росіяни погодились на низку вигідних проєктів. Взамін на що?.. Питання залишається відкритим.

Звісно, у Києві ретельно слідкували за подіями у Сочі. Ердоган довів, що турецька дипломатія має багатовічну історію, тому може вважатися майже зразковою. Анкара відстоює власні інтереси і не збирається бути «союзником» Москви, точніше сателітом, як Мінськ, Пхеньян чи Єреван.

Радник керівника ОП Михайло Подоляк в інтерв’ю Tagesspiegel пояснив мету Росії у другій за чотири тижні зустрічі з Ердоганом. У планах Кремля на півроку заморозити війну, щоб стягнути більше військ та озброєння на фронт. Росія очікує, що Захід втомиться підтримувати Україну.

«Якщо Захід втомиться від війни, тоді Росія знову вдарить з усією силою», - пояснив він.

Ердоган потрібен Путіну як політик, який домовиться про «перемир’ї» з партнерами України по НАТО, тобто про зменшення постачання зброї.

І такі ризики є. Тому Подоляк наголосив, що Україна повинна переходити до контрнаступу, щоб звільнити більше територій, особливо на півдні. Для цього необхідно більше озброєння від партнерів.

«Що більше й швидше ми отримаємо важке озброєння, то швидше зможемо зупинити цю війну», - додав Подоляк.

Нагадаємо, росіяни збирають по тюрмам та іншим місцям до 300 тисяч «добровольців» без навичок. Нібито ще 100 тисяч піхотинців обіцяли надати у КНДР. Але є проблеми з технікою. На її відновлення потрібен час. Тому Москва зацікавлена у паузі.  

Олег Верлан

7 серпня, 2022